Politiek & Maatschappij

Aantal femicides in Mexico neemt toe terwijl de president bezuinigt op opvang voor vrouwen

23 juli 2020

Redactie

Aantal femicides in Mexico neemt toe terwijl de president bezuinigt op opvang voor vrouwen

Geweld tegen vrouwen is toegenomen sinds het begin van de coronapandemie. Dit wordt door de Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador, gebagatelliseerd en hij heeft flink bezuinigd op instanties die zich inzetten voor de bescherming van vrouwen.

Uit cijfers die deze week zijn vrijgegeven, blijkt dat criminaliteit tegen vrouwen, zoals femicides, met 7.7 procent is toegenomen in het eerste half jaar van 2020. Vanuit de opvang komen meer meldingen van vrouwen die proberen te ontsnappen aan huiselijk geweld.

De cijfers komen nadat Obrador heeft aangekondigd te bezuinigen op de opvang voor vrouwen, binnen een pakket aan bezuinigingsmaatregelingen als reactie op de pandemie.

De regering keurde vorige week een bezuiniging van 75 procent op het Landelijke Vrouwen Instituut goed. Verder heeft de president voorgesteld om de staatsteun voor vrouwenopvang, die wordt geleid door ngo’s, in te trekken. Hij stelde voor dat vrouwen die huiselijk geweld ontvluchten een contante betaling kan worden gegeven.

Obrador is sinds zijn aantrede ongevoelig geweest voor vrouw-gerelateerde onderwerpen. Hij claimde dat 90 procent van de melding bij de alarmcentrale wegens huiselijk geweld “onwaar” zou zijn. Deze maand verklaarde hij tegen journalisten dat: “Mexicaanse vrouwen zijn nog nooit zo goed beschermd geweest als nu.”

Maar de statistieken vertellen een ander verhaal: het aantal meldingen bij de alarmcentrale heeft in maart een recordaantal bereikt – toen de lockdown werd ingevoerd – en zijn sindsdien hoog gebleven. Ook het aantal telefoongesprekken bij de hulplijn voor vrouwen zijn sterk toegenomen, volgens de nieuwssite Animal Político.

Het Nationale Netwerk voor Opvang heeft verklaard dat het 80 procent meer telefoontjes heeft ontvangen sinds het begin van de pandemie, terwijl in dezelfde periode het aantal vrouwen en kinderen toegelaten tot de opvang toe is genomen met 50 procent.

“[Obrador’s] verklaring reflecteert de voortzetting van de straffeloosheid die bestaat in Mexico,” zei Wendy Figueroa, de voorzitter van het netwerk. “Het is ook ernstig dat hij het woord van de vrouwen in een omgeving van geweld in twijfel trekt.”

In het begin van de pandemie werd Obrador’s regering geridiculiseerd vanwege publieke advertenties die families aanmoedigden om “tot 10 te tellen” als oplossing voor de toenemende spanningen. Activisten wezen erop dat huiselijk geweld veel serieuzer is dan slechts familieleden die elkaar op de zenuwen werken.

Toen in maart miljoenen mensen staakten wegens het geweld tegen vrouwen, stelde Obrador dat de organisatoren deel uitmaakten van een rechtse plot tegen hem. Ondanks het historische protest blijft het geweld doorgaan: meer vrouwen werden vermoord in april dan welke maand dan ook, volgens de statistieken van de regering.

Ondanks dat Obrador veel vrouwen in zijn regering heeft aangewezen, stellen analisten dat problematiek omtrent vrouwen geen belangrijke plek inneemt op zijn agenda. Ze stellen dat de president de familie in het centrum van de reactie op corona heeft geplaatst, hierbij de voorkeur gevend aan een sociaal vangnet terwijl hij bezuinigingen doorvoert.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This