Politiek & Maatschappij

75 gevangenen ontsnappen uit Paraguayaanse gevangenis

20 januari 2020

Redactie

Minstens 75 gevangenen zijn afgelopen zondag ontsnapt uit een gevangenis in Noord-Paraguay. Ze wisten onder andere te vluchten door een tunnel. Een groot deel van de voortvluchtigen is lid van het beruchte Braziliaanse drugskartel ‘Primeiro Comando da Capital’ (PCC). PCC heeft bijna 30.000 leden en houdt zich bezig met drugs- en wapenhandel. De groep opereert zowel in Brazilië, Paraguay, Bolivia als in Colombia.

De Paraguayaanse minister van Justitie, Cecilia Pérez, noemde het de grootste gevangenisuitbraak ooit uit een van hun instellingen. Ze zei een maand geleden dat de regering een complot had ontdekt waarbij PCC 80.000 dollar zou betalen aan gevangenisbewaarders om de ontsnapping van een kartelleider te ondersteunen. Ze verklaarde zondag dat het duidelijk is dat personeel betrokken was bij de ontsnapping en beval alle gevangenisbeambten te ontslaan en te arresteren. Slechts één gedetineerde werd opgepakt terwijl hij door de tunnel probeerde te vluchten.

Het gevangenissysteem van Paraguay kampt met financieringsproblemen, onderbezetting en corruptie. In een groot deel van het land besturen kartelleden de gevangenissen. Van binnenuit plannen groepen als PCC hun operaties en rekruteren zij nieuwe leden.

Nadat afgelopen juni in een gevangenis tien gedetineerden werden gedood in een strijd tussen rivaliserende bendes, nam Paraguay een nieuwe wet aan die de staat extra bevoegdheden gaf om de tekortkomingen van het gevangenissysteem te verhelpen. Er werden 500 extra gevangenisbewakers aangesteld en zowel het leger als de politie kregen de bevoegdheid om de veiligheid van het systeem te verbeteren.

De maatregelen van deze noodwetgeving waren duidelijk “niet genoeg”, verklaarde minister Pérez.

BBC, The New York Times

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This