Politiek & Maatschappij

10 jaar zonder Manuela

1 mei 2020

De medische positie van vrouwen in El Salvador was al niet goed, maar het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, heeft hun positie nog verder verslechterd.

10 jaar zonder ManuelaZo is abortus in alle omstandigheden verboden, ook als het leven van de vrouw zelf in gevaar is. Bovendien worden vrouwen die zich met zwangerschapscomplicaties bij een arts melden, vaak gecriminaliseerd. Dat kan twee vormen aannemen: de vrouw wordt, ook bij een spontane abortus of doodgeboren kindje, beschuldigd van en vaak bestraft voor het plegen van abortus. Of haar wordt zorg onthouden, omdat het medisch personeel bang is veroordeeld te worden wegens hulp bij abortus. Ook daar staan zware straffen op.

Dat is nu zo, dat was twaalf jaar geleden ook het geval, toen Manuela zich met zwangerschapscomplicaties meldde bij een gezondheidspost in het oosten van het land. Manuela was analfabete en leefde in armoede op het platteland. Bovendien leed ze aan te laat opgespoorde lymfklierkanker. Gedurende vier jaar van ernstige klachten had ze nooit meer gekregen dan pijnstillers.

Haar behandeling was slecht maar zeker niet uitzonderlijk. Toen ze uiteindelijk, hevig bloedend, door de politie naar het ziekenhuis in San Francisco Gotera gebracht werd, werd ze eerst door de politie ondervraagd voordat een arts haar kon zien. Daarna werd ze na een oneerlijk en discriminerend proces tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor moord – oftewel een abortus, die ze niet gepleegd of ondergaan had.

In de gevangenis ging Manuela’s gezondheid snel achteruit omdat haar een behandeling tegen kanker onthouden werd. Ze had daar bovendien geen toegang tot drinkwater en ze moest op de grond slapen. Noch de gevangenis-, noch de gezondheidsautoriteiten ondernamen actie, tot het te laat was: uiteindelijk stierf ze in 2010 ver van haar familie en vastgeketend aan het ziekenhuisbed van de gevangenenafdeling in het Rosales ziekenhuis in de hoofdstad.

In maart 2012 legden mensenrechtenorganisaties de discriminerende behandeling van Manuela voor aan de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, CIDH. Nu, acht jaar (!) later, heeft de CIDH de zaak eindelijk voorgelegd aan het Inter-Amerikaans Gerechtshof. Eindelijk kan dit Hof zich uitspreken over de criminalisering van vrouwen in de medische sector in El Salvador. De Verenigde Naties hebben het land in maart al veroordeeld vanwege willekeurige detentie van vrouwen op puur medische basis.

De Burgerbeweging voor het Recht op Veilige Abortus betreurt het dat in de tien jaar sinds Manuela’s overlijden, veel vrouwen bestraft zijn wegens zwangerschapscomplicaties. Meerdere vrouwen zitten vast in een gevangenissysteem, dat onder druk van de Covid-19 pandemie vastgelopen is. De beweging roept de autoriteiten op deze vrouwen onmiddellijk vrij te laten, ook om het gevangenissysteem te ontlasten. Een uitspraak van het Hof kan daar niet alleen bij helpen, ook is het belangrijk dat El Salvador internationaal geaccepteerde rechten accepteert, ook seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Dat geldt helemaal voor die internationaal geaccepteerde rechten die het land zelf ondertekend heeft.

Agrupación Ciudadana

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This