Onderzoek & Wetenschap

UBA onder de elite

12 juni 2020

Het begrip Ibero-Amerika kan verwijzen naar die landen in de Amerika’s waar Spaans of Portugees gesproken wordt, maar ook naar deze landen plus de voormalige kolonisatoren op het Iberisch schiereiland, Spanje en Portugal.

De Universiteit van Buenos Aires (UBA) kondigde met enige trots op haar website aan dat ze in de QS-lijst voor 2021 de beste openbare ‘Ibero-Amerikaanse’ universiteit was en zich met een 66e plek onder de elite van wereld schaarde.

Ook herinnert de UBA er in dat bericht aan dat haar onderwijs gratis is en dat ze al zes keer op rij elk jaar een paar plaatsen is opgeklommen in deze lijst. Hoewel niet helemaal onomstreden, wordt de QS ranglijst beschouwd als een van de drie invloedrijkste ranglijsten van universiteiten wereldwijd. De lijst wordt samengesteld door het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS).

Volgens de UBA heeft ze deze positie te danken aan onder meer haar heldere doelstellingen en een strategie die wetenschap en technologie in dienst plaatst van inclusieve, duurzame en soevereine ontwikkeling.

Met betrekking tot de kwaliteit van haar onderwijs scoort de UBA zelfs nog beter: met een 49e plek wereldwijd is ze de enige Latijns-Amerikaanse (dus niet: Ibero-Amerikaanse) instelling voor hoger onderwijs in de top-100. Rector Alberto Barbieri noemt de positie op de QS-lijst een erkenning van het werk van alle studenten, docenten, onderzoekers en anderen. Zijn universiteit scoorde goed op ontwikkeling en internationale samenwerking, vooral op het gebied van corona-onderzoek.

Andere prominente universiteiten uit Latijns Amerika zijn de Mexicaanse UNAM op positie 100 en de Universiteit van São Paulo op een 115e plek. Ter vergelijking, de TU Delft staat op een 57e positie en de Universiteit van Amsterdam op 61. De top-tien wordt gedomineerd door instellingen in de Verenigde Staten.

UBA, topuniversities.com

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This