Onderzoek & Wetenschap

UBA onder de elite

12 juni 2020

Het begrip Ibero-Amerika kan verwijzen naar die landen in de Amerika’s waar Spaans of Portugees gesproken wordt, maar ook naar deze landen plus de voormalige kolonisatoren op het Iberisch schiereiland, Spanje en Portugal.

De Universiteit van Buenos Aires (UBA) kondigde met enige trots op haar website aan dat ze in de QS-lijst voor 2021 de beste openbare ‘Ibero-Amerikaanse’ universiteit was en zich met een 66e plek onder de elite van wereld schaarde.

Ook herinnert de UBA er in dat bericht aan dat haar onderwijs gratis is en dat ze al zes keer op rij elk jaar een paar plaatsen is opgeklommen in deze lijst. Hoewel niet helemaal onomstreden, wordt de QS ranglijst beschouwd als een van de drie invloedrijkste ranglijsten van universiteiten wereldwijd. De lijst wordt samengesteld door het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS).

Volgens de UBA heeft ze deze positie te danken aan onder meer haar heldere doelstellingen en een strategie die wetenschap en technologie in dienst plaatst van inclusieve, duurzame en soevereine ontwikkeling.

Met betrekking tot de kwaliteit van haar onderwijs scoort de UBA zelfs nog beter: met een 49e plek wereldwijd is ze de enige Latijns-Amerikaanse (dus niet: Ibero-Amerikaanse) instelling voor hoger onderwijs in de top-100. Rector Alberto Barbieri noemt de positie op de QS-lijst een erkenning van het werk van alle studenten, docenten, onderzoekers en anderen. Zijn universiteit scoorde goed op ontwikkeling en internationale samenwerking, vooral op het gebied van corona-onderzoek.

Andere prominente universiteiten uit Latijns Amerika zijn de Mexicaanse UNAM op positie 100 en de Universiteit van São Paulo op een 115e plek. Ter vergelijking, de TU Delft staat op een 57e positie en de Universiteit van Amsterdam op 61. De top-tien wordt gedomineerd door instellingen in de Verenigde Staten.

UBA, topuniversities.com

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This