Onderzoek & Wetenschap

Oudste fossiel reuzenluiaard in Argentinië gevonden

8 februari 2021

Een groep wetenschappers heeft in Argentinië een fossiel van een reuzenluiaard van 3,5 miljoen jaar oud gevonden. Het is tot nu toe het oudste gevonden exemplaar ter wereld. Volgens het Museum voor Natuurwetenschappen van Miramar betreft de vondst een schedel van een jong luiaard.

De Megatherium – zoals het diersoort officieel heet – was een landdier dat 10.000 jaar geleden in Zuid-Amerika leefde. Qua grootte leek het op een volwassen olifant, het dier kon een lengte van vijf meter bereiken en een gewicht van zes ton. Volgens de wetenschappers had het dier een nauwe snuit en een lange tong waarmee het takken van bomen kon lostrekken. De Megatherium is uitgestorven door het toedoen van jagers.

De gigantische luiaard vormt een mysterie en een grote bron van nieuwsgierigheid voor wetenschappers, door zijn ongewone anatomie en grootte. Alhoewel het algemeen geldende idee is dat deze soort herbivoor was, denken sommige onderzoekers dat het dier mogelijk vlees at, en zijn grote klauwen gebruikte om dieren aan te vallen. Mogelijk had het dier nauwelijks haar – net als een olifant of neushoorn – in tegenstelling tot de behaarde luiaards die vandaag de dag leven.

In Argentinië zijn vaker resten van reuzenluiaards gevonden, maar nog nooit zo oud. In Bolivia zijn ook vergelijkbare fossielen gevonden. Volgens het Museum van Miramar is de geschiedenis van deze gigantische zoogdieren nog vrij onbekend. Mogelijk hebben ze een veel complexere ontwikkeling dan verwacht. Vermoedelijk ontstond de grote grondluiaard zo’n 5 miljoen jaar geleden. Binnen het geslacht ontstonden twee ontwikkelingslijnen: de ene lijn leefde voornamelijk hoog in de bergen van de Andes, de andere lijn bewoonde de centrale tot zuidelijke regio’s in Zuid-Amerika, voornamelijk in het Pampagebied in Argentinië. De gevonden luiaard behoort tot deze laatste ontwikkelingslijn.

Bronnen: Ecoticias, Prensa Libre, Wikipedia

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This