Niet minder dan 11 meter lang en met een gewicht van zo’n 12 ton zwom dit lid van de familie der plesiosaurussen rond vlak voor het massale uitsterven van de dinosaurussen in het Krijttijdperk. Fossiele resten van deze reuzenhagedis zijn gevonden op het eiland Marambio (Seymour), in het deel van Antarctica dat geclaimd wordt door Argentinië (en door Chili en het Verenigd Koninkrijk).
Wetenschappers van de Argentijnse universiteit van la Matanza vergeleken het dier met het monster van Loch Ness in een artikel dat recent gepubliceerd is in Cretaceous Research. Meer wetenschappelijk gezegd: het betreft verreweg de grootste elasmosaurus ter wereld ooit gevonden.
Volgens een van de auteurs van het artikel, José O’Gorman van het Argentijnse Museo de La Plata, toont de vondst aan dat het zeeleven aan het eind van het Krijttijdperk zó rijk was, dat het dieren met de afmeting van deze gigant kon voeden. De meteorietinslag die daar 65 miljoen jaar geleden een eind aan maakte, had dus echt gigantische gevolgen.
De gevonden resten van het dier zijn inmiddels overgebracht naar het Museo de La Plata. Het betreft delen van de ruggengraat, voorvinnen en schouderbladen. In de buurt van de elasmosaurus zijn ook fossielen van jonkies gevonden, waardoor wetenschappers aannemen dat de zee daar indertijd rustig genoeg was om als kraamkamer te fungeren.