Onderzoek & Wetenschap

Monsterlijk fossiel gevonden op Antarctica

8 juni 2019

Monsterlijk fossiel gevonden op AntarcticaNiet minder dan 11 meter lang en met een gewicht van zo’n 12 ton zwom dit lid van de familie der plesiosaurussen rond vlak voor het massale uitsterven van de dinosaurussen in het Krijttijdperk. Fossiele resten van deze reuzenhagedis zijn gevonden op het eiland Marambio (Seymour), in het deel van Antarctica dat geclaimd wordt door Argentinië (en door Chili en het Verenigd Koninkrijk).

Wetenschappers van de Argentijnse universiteit van la Matanza vergeleken het dier met het monster van Loch Ness in een artikel dat recent gepubliceerd is in Cretaceous Research. Meer wetenschappelijk gezegd: het betreft verreweg de grootste elasmosaurus ter wereld ooit gevonden.

Volgens een van de auteurs van het artikel, José O’Gorman van het Argentijnse Museo de La Plata, toont de vondst aan dat het zeeleven aan het eind van het Krijttijdperk zó rijk was, dat het dieren met de afmeting van deze gigant kon voeden. De meteorietinslag die daar 65 miljoen jaar geleden een eind aan maakte, had dus echt gigantische gevolgen.

De gevonden resten van het dier zijn inmiddels overgebracht naar het Museo de La Plata. Het betreft delen van de ruggengraat, voorvinnen en schouderbladen. In de buurt van de elasmosaurus zijn ook fossielen van jonkies gevonden, waardoor wetenschappers aannemen dat de zee daar indertijd rustig genoeg was om als kraamkamer te fungeren.

Bron: El Clarín

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This