Onderzoek & Wetenschap

Monsterlijk fossiel gevonden op Antarctica

8 juni 2019

Monsterlijk fossiel gevonden op AntarcticaNiet minder dan 11 meter lang en met een gewicht van zo’n 12 ton zwom dit lid van de familie der plesiosaurussen rond vlak voor het massale uitsterven van de dinosaurussen in het Krijttijdperk. Fossiele resten van deze reuzenhagedis zijn gevonden op het eiland Marambio (Seymour), in het deel van Antarctica dat geclaimd wordt door Argentinië (en door Chili en het Verenigd Koninkrijk).

Wetenschappers van de Argentijnse universiteit van la Matanza vergeleken het dier met het monster van Loch Ness in een artikel dat recent gepubliceerd is in Cretaceous Research. Meer wetenschappelijk gezegd: het betreft verreweg de grootste elasmosaurus ter wereld ooit gevonden.

Volgens een van de auteurs van het artikel, José O’Gorman van het Argentijnse Museo de La Plata, toont de vondst aan dat het zeeleven aan het eind van het Krijttijdperk zó rijk was, dat het dieren met de afmeting van deze gigant kon voeden. De meteorietinslag die daar 65 miljoen jaar geleden een eind aan maakte, had dus echt gigantische gevolgen.

De gevonden resten van het dier zijn inmiddels overgebracht naar het Museo de La Plata. Het betreft delen van de ruggengraat, voorvinnen en schouderbladen. In de buurt van de elasmosaurus zijn ook fossielen van jonkies gevonden, waardoor wetenschappers aannemen dat de zee daar indertijd rustig genoeg was om als kraamkamer te fungeren.

Bron: El Clarín

Gerelateerde berichten

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This