Onderzoek & Wetenschap

Mexicaanse winnaar van de Nobelprijs en pionier op gebied van de ozonlaag overleden

15 oktober 2020

Redactie

Mario Molina, de winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde in 1995 en de enige Mexicaanse wetenschapper die geëerd werd met een Nobelprijs, stierf vorige week in Mexico-Stad. Hij was 77 jaar oud. Molina’s familie kondigde zijn dood aan in een korte verklaring via het instituut dat zijn naam droeg. Er werd geen doodsoorzaak gegeven.

Molina won de prijs samen met wetenschappers Frank Sherwood Rowland uit de Verenigde Staten en Paul Crutzen uit Nederland voor hun onderzoek naar klimaatverandering. Molina en Rowland publiceerden in 1974 een paper waarin bewijs werd geleverd dat de ozonlaag dunner werd als gevolg van chloorfluorkoolwaterstoffen, of CFK’s, chemicaliën die in veel producten worden gebruikt.

Molina’s werk droeg bij aan het opstellen van het eerste internationale verdrag over dit onderwerp, het Montreal Protocol, dat het gebruik van de chemicaliën geleidelijk stopte. Later concentreerde hij zich op het bestrijden van luchtvervuiling in grote steden, zoals zijn eigen Mexico-Stad en drong hij aan op wereldwijde acties om duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Een van zijn laatste openbare optredens was samen met de burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, ook een wetenschapper, in een videoconferentie waarin Molina sprak over de coronaviruspandemie en het belang van het dragen van maskers om overdracht te voorkomen.

Molina was onder meer lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences en was acht jaar lang een van de 21 wetenschappers die de Council of Advisers on Science and Technology van president Barack Obama vormde.

Slechts twee andere Mexicanen hebben Nobelprijzen ontvangen: Alfonso García Robles ontving de Vredesprijs in 1982 voor zijn werk over kernwapenonderhandelingen en schrijver Octavio Paz ontving de prijs voor literatuur in 1990.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This