Onderzoek & Wetenschap

Inheemse universiteit

31 januari 2020

Sinds eind januari telt Colombia 34 openbare universiteiten. Deze mededeling deed het ministerie van Onderwijs uitgaan na de ondertekening van een overeenkomst tussen de overheid en de nieuwe Universidad Autónoma Indígena Intercultural (Autonome Inheemse en Interculturele Universiteit, UAIIN). Hiermee wordt een belofte van de overheid aan de inheemse gemeenschappen van het departement Cauca ingelost.

Het ministerie heeft een bedrag van 11,6 miljard pesos (ruim 3 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor de financiering van de UAIIN, vooral bedoeld voor salariskosten, administratie en het opzetten van de benodigde infrastructuur.

Medeondertekenaar Hermes Pete Vivas, voorzitter van de Regionale Inheemse Raad van Cauca (CRIC), noemde de stichting van de universiteit een “grote stap voorwaarts in de emancipatie van de inheemse volken en in samenwerking met de overheid. Het is een historisch moment voor ons dat er nu voor het eerst een inheemse universiteit in Colombia is, erkend en gefinancierd door de overheid”.

Tot 24 januari dit jaar functioneerde de universiteit in de departementale hoofdstad Popayán met eigen middelen. Door de overeenkomst kan de UAIIN nu ook aanspraak maken op andere overheidsfondsen, bedoeld ter stimulering van het hoger onderwijs in het land.

Volgens minister van Onderwijs María Victoria Angulo “herbevestigt de overeenkomst de toewijding van de regering aan een inclusief beleid, interculturele dialoog en de erkenning van de diversiteit in het hoger onderwijs”, zo zei ze in haar toespraak bij de ondertekeningsceremonie (foto).

In 2014 was de UAIIN al erkend als officiële onderwijsinstelling. Op dit moment biedt de universiteit tien verschillende studies aan, vooral gericht op de omgeving, cultuur en belevingswereld van de inheemse bevolking van Cauca zoals het Herstel van Moeder Aarde en het Behoud van de Nasa-taal.

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This