Onderzoek toont aan dat mutant eiwit abnormaal in de celkern klontert; meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd is geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.
Sommige kankerpatiënten reageren erg goed op chemotherapie, terwijl anderen gewoon niet reageren op deze behandeling – een van de meest gebruikte tegen de ziekte. De redenen voor deze verschillen zijn nog niet volledig begrepen, maar een groep wetenschappers uit Brazilië en het buitenland presenteerde onlangs een ongekende studie over het onderwerp dat een deel van wat er gebeurt verklaart. Het werk wijst ook op de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
Het was al bekend dat het P53-eiwit DNA beschermt tegen veranderingen die kunnen leiden tot de vorming van kankertumoren. Om deze reden staat het bekend als ‘beschermende engel’ of ‘beschermer’ van het genoom. Meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd wordt geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.
Deze mutaties leiden tot de vorming van abnormale eiwitaggregaten in de celkern. Hiermee faalt het eiwit niet alleen om het lichaam tegen kanker te beschermen, maar induceert het ook resistentie tegen behandeling door chemotherapie en dit vergemakkelijkt het verschijnen van metastasen.