Onderzoek & Wetenschap

Braziliaanse wetenschappers ontdekken een nieuwe methode voor kankertherapieën

21 januari 2020

Redactie

Braziliaanse wetenschappers ontdekken een nieuwe methode voor kankertherapieën

Onderzoek toont aan dat mutant eiwit abnormaal in de celkern klontert; meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd is geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.

Sommige kankerpatiënten reageren erg goed op chemotherapie, terwijl anderen gewoon niet reageren op deze behandeling – een van de meest gebruikte tegen de ziekte. De redenen voor deze verschillen zijn nog niet volledig begrepen, maar een groep wetenschappers uit Brazilië en het buitenland presenteerde onlangs een ongekende studie over het onderwerp dat een deel van wat er gebeurt verklaart. Het werk wijst ook op de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Het was al bekend dat het P53-eiwit DNA beschermt tegen veranderingen die kunnen leiden tot de vorming van kankertumoren. Om deze reden staat het bekend als ‘beschermende engel’ of ‘beschermer’ van het genoom. Meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd wordt geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.

Deze mutaties leiden tot de vorming van abnormale eiwitaggregaten in de celkern. Hiermee faalt het eiwit niet alleen om het lichaam tegen kanker te beschermen, maar induceert het ook resistentie tegen behandeling door chemotherapie en dit vergemakkelijkt het verschijnen van metastasen.

Jornal da Ciencia

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This