Onderzoek & Wetenschap

Braziliaanse wetenschappers ontdekken een nieuwe methode voor kankertherapieën

21 januari 2020

Redactie

Braziliaanse wetenschappers ontdekken een nieuwe methode voor kankertherapieën

Onderzoek toont aan dat mutant eiwit abnormaal in de celkern klontert; meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd is geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.

Sommige kankerpatiënten reageren erg goed op chemotherapie, terwijl anderen gewoon niet reageren op deze behandeling – een van de meest gebruikte tegen de ziekte. De redenen voor deze verschillen zijn nog niet volledig begrepen, maar een groep wetenschappers uit Brazilië en het buitenland presenteerde onlangs een ongekende studie over het onderwerp dat een deel van wat er gebeurt verklaart. Het werk wijst ook op de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Het was al bekend dat het P53-eiwit DNA beschermt tegen veranderingen die kunnen leiden tot de vorming van kankertumoren. Om deze reden staat het bekend als ‘beschermende engel’ of ‘beschermer’ van het genoom. Meer dan de helft van alle kankergevallen wereldwijd wordt geassocieerd met genetische mutaties in deze eiwitten.

Deze mutaties leiden tot de vorming van abnormale eiwitaggregaten in de celkern. Hiermee faalt het eiwit niet alleen om het lichaam tegen kanker te beschermen, maar induceert het ook resistentie tegen behandeling door chemotherapie en dit vergemakkelijkt het verschijnen van metastasen.

Jornal da Ciencia

Gerelateerde berichten

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This