Milieu & Natuur

Zeewierbesmetting Caribische stranden Mexico

25 juni 2019

Zeewierbesmetting Caribische stranden MexicoEen besmetting van zeewierachtige algen langs enkele van de meest bezochte Caribische stranden in Mexico heeft de lokale gemeenschap opgezet tegen de president, die het probleem als een “minder belangrijke kwestie” beschreef.

In een langlopend probleem dat door veel onderzoekers aan de klimaatverandering wordt toegeschreven, heeft sargassum de populaire witte zandbanken bedekt. De ongerepte wateren zijn daardoor bruin gekleurd en er hangt een sterke geur als de algen uit elkaar vallen. Bewoners, bedrijven en natuurlijk toeristen zijn verontrust.

In de afgelopen jaren hebben hotels netten geplaatst om te proberen de sargassum in het water te houden, weg van de stranden, terwijl werknemers en vrijwilligers de kust opruimen. Elke dag verzamelen ze een sargassum, volgens de lokale overheid. Maar verwijdering is tijdrovend en duur en voor velen niet effectief. Circa 1000 kilometer van de Mexicaanse stranden zijn dit jaar getroffen, waaronder Cancún, Playa del Carmen en Tulum in de staat Quintana Roo, zeggen lokale ambtenaren.

President Andrés Manuel López Obrador irriteerde velen toen hij gisteren in Cancún zei dat het zeewier een “ondergeschikte kwestie” was en dat hij zich er geen zorgen over maakte dat het de toeristenafhankelijke economieën ernstig zou schaden. Voorafgaand aan zijn bezoek schreven bewoners een brief waarin ze klagen dat de autoriteiten niet de werkelijke omvang van deze “ernstige situatie” hebben erkend. “Het produceert een zuur gas met een rotte eiergeur die schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid.”

Ondanks het bagatelliseren van het probleem – wat waarschijnlijk van invloed zal zijn op het toerisme in de regio – zei Obrador dat de regering bezig was om het probleem aan te pakken en hij beloofde “alle benodigde middelen” in te zetten. Rafael Ojeda, hoofd van de Mexicaanse marine, zei dat de autoriteiten $ 2,7 miljoen zouden uitgeven om vier boten te bouwen die ontworpen zijn om zeewier te verwijderen, evenals de aanleg van nieuwe barrières om het tegen te houden.

Bron: BBC World News

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This