Milieu & Natuur

Wetenschappers adviseren doden ‘cocaïnenijlpaarden’ Pablo Escobar

25 januari 2021

De ‘cocaïnenijlpaarden’ van voormalig drugsbaron Pablo Escobar worden met de dood bedreigd. Een groep wetenschappers adviseert dat hun dood noodzakelijk is om een milieuramp af te wenden. Maar ook vormen ze een gevaar voor de mens. De beruchte drugsbaron weet na zijn dood op onverwachte wijze de gemoederen te blijven beroeren in Colombia.

In de jaren tachtig schafte Escobar vier nijlpaarden aan: een mannetje en drie vrouwtjes. De dieren waren een luxe aankoop voor de privédierentuin op zijn landgoed Hacienda Nápoles. Hier hield hij meerdere exotische dieren, zoals giraffen, olifanten, neushoorns en zebra’s. Na de moord op Escobar in 1993 werden alle dieren herplaatst, behalve de nijlpaarden: zij waren lastig te vangen en te transporteren.

Tachtig agressieve nijlpaarden

Sindsdien hebben de nijlpaarden zich verspreid en verder voortgeplant, ook in een uitgestrekt gebied langs de grootste rivier van Colombia, de Magdalena. Volgens de Mexicaanse en Colombiaanse wetenschappers, die hun onderzoek publiceerden in het tijdschrift Biological Conservation, leven vandaag de dag meer dan tachtig nijlpaarden in het gebied. In 2012 waren dat er 35. Ze noemen de ongecontroleerde groei van het aantal van deze zoogdieren zorgelijk.

Eerder probeerden de autoriteiten de agressieve nijlpaarden af te maken, maar stopten ermee na protesten vanuit de samenleving. Vervolgens werd er een sterilisatiecampagne gestart, die niet succesvol bleek te zijn. De wetenschappers zien momenteel geen andere oplossing dan de dieren af te maken om een milieuramp te voorkomen. Echter, andere wetenschappers zien nog opties voor het redden van de nijlpaarden en denken aan een nieuw sterilisatieprogramma om de populatie in bedwang te houden.

Negatieve milieueffecten

Het onderzoek laat zien dat de uitwerpselen van de nijlpaarden een negatief effect hebben op het zuurstofniveau van het water. Dit kan nadelig zijn voor de vissen in de rivier. Verder kunnen de nijlpaarden via hun fecaliën ziektes overbrengen aan mensen.

Ook vormen ze, door hun agressief gedrag, een gevaar voor mensen. Er zijn gevallen gerapporteerd waarbij nijlpaarden mensen achtervolgden. In mei 2020 werd een man van 45 jaar oud aangevallen: hij raakte ernstig gewond. Ook brengen de dieren schade toe aan landbouwgewassen.

Enrique Zerda Ordóñez, bioloog aan de nationale universiteit van Colombia, is het niet eens met het advies van de wetenschappers van het onderzoek. Hij denkt dat een castratieprogramma de oplossing vormt. Volgens Zerda is het doden van de nijlpaarden de makkelijkste optie. Het steriliseren van de zoogdieren is geen makkelijke taak, maar niet onmogelijk.

Volgens Zerda beschouwen de autoriteiten de nijlpaarden niet als een probleem. In de toekomst, wanneer de populatie zou uitgroeien tot 400 à 500 exemplaren, zullen ze een bedreiging vormen voor andere diersoorten die in het gebied leven. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Het is maar de vraag wat het lot is van de ‘cocaïnenijlpaarden’. Zeker is dat ze een toeristische attractie vormen. Tevens voelen veel Colombianen enige genegenheid voor de dieren. Dierenwelzijnsorganisaties willen meehelpen met het zoeken naar alternatieven om te voorkomen dat de dieren afgemaakt worden. Het laatste woord is nog niet gesproken over de agressieve ‘drugsnijlpaarden’ van Pablo Escobar.

CNN Español, El Tiempo

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This