Milieu & Natuur

Vuur kost leven van blauwe ara’s in Brazilië

19 augustus 2020

De werelds grootste tropische wetland, de Paranal, gelegen op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay, herbergt een schat aan vogels en andere dieren. Een van de vogelsoorten is de blauwe ara, een hyacintkleurige papagaai waarvan er wereldwijd nog slechts 6.500 leven. Dit aantal is de afgelopen weken verder afgenomen als gevolg van hevige bosbranden in de Paranal. Het gebied beleeft zijn grootste droogte in jaren, maar het vermoeden is dat de huidige branden zijn aangestoken. In de eerste helft van augustus braken maar liefst 3.000 branden uit, zo constateerde het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, INPE. Het zijn de ergste branden in twintig jaar en naar schatting 12 procent van de vegetatie in het gebied is al verloren gegaan.

In de Paranal ligt ook de Fazenda São Francisco do Perigara, een boerderij die een toonaangevend reservaat voor de blauwe ara’s is en waar in normale omstandigheden ongeveer zevenhonderd ara’s de nacht doorbrengen in de bomen. Ana Maria Barretto, een van de eigenaren van de boerderij, vertelde aan The Guardian dat zij op basis van satellietbeelden veronderstelt dat minstens zeventig procent van de bijna 250 km2 grond van de boerderij door de branden verwoest is. Medewerkers van de boerderij en brandweermannen hebben één plek waar de vogels slapen weten te redden en een aantal nesten is gespaard gebleven. Maar het vuur is bij lange na nog niet voorbij. Normaal vinden de meeste branden in september plaats, terwijl er pas in oktober weer regen van enige betekenis verwacht wordt.

Er zijn ieder jaar branden in de Paranal. Een deel daarvan ontstaat spontaan, bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag. Maar experts wijzen erop dat het merendeel van de branden dit jaar lijkt te zijn aangestoken, bijvoorbeeld om weidegrond te creëren. Zo zegt milieu-activist Carlos Rittl dat de extreme droogte zeker een rol speelt, maar hij denkt ook dat de vijandige houding van president Bolsonaro tegenover het milieu ertoe bijdraagt dat degenen die het vuur aansteken denken toch niet gestraft te zullen worden.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This