Milieu & Natuur

Voor het eerst in honderd jaar tapir kalfje geboren in Brazilië

18 maart 2020

Redactie

Voor het eerst in honderd jaar tapir kalfje geboren in Brazilië

Onderzoekers denken dat het tapir kalfje in januari geboren is en sluiten niet uit dat er binnenkort nog een tweede kalfje geboren wordt. Dat zou goed nieuws betekenen voor Brazilië ’s meest bedreigde ecosysteem: het Atlantische Woud in de deelstaat Rio de Janeiro.

Het kalfje is gezien op een camera in het Guapiaçu ecologisch reservaat, waar onderzoekers zeven jaar geleden begonnen met de voorbereidingen voor een herintroductie van de tapir. In 2017 werden vier mannetjes en drie vrouwtjes die in gevangenschap waren geboren en grootgebracht in het gebied vrijgelaten.

Net als bij herintroductieprogramma’s elders in de wereld, zoals de wolven in Yellowstone en de bevers in verschillende Europese landen, is de herintroductie van de tapir erop gericht het zwaar beschadigde ecosysteem te helpen herstellen. De tapir wordt namelijk vaak de “tuinman van het woud” genoemd, omdat hij een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van zaden.

Het Atlantische Woud, dat ooit meer dan duizend vierkante kilometer besloeg langs de kusten van Brazilië en Argentinië, heeft zwaar te lijden van houthakkers, plantage-eigenaren en de algemene economische ontwikkeling. Nu bedekken bomen nog slechts 7 tot 15% van de oorspronkelijke oppervlakte, vaak kleine stukjes bos tussen zich almaar verder uitbreidende stedelijke gebieden.

Toch blijft het gebied belangrijk, zowel voor de koolstofvastlegging en het waterbeheer als vanwege zeldzame diersoorten, zoals capibara’s, toekans, gordeldieren en kapucijnaapjes. Tapirs leefden hier oorspronkelijk ook, maar waren al ruim honderd jaar in dit gebied uitgestorven. “De geboorte van een tapir betekent dat zich een kudde aan het vormen is”, zegt Maron Galliez, biologieprofessor aan de universiteit van Rio de Janeiro, “en dat is essentieel voor het herstel van het goed functioneren van dit ecosysteem.”

De Braziliaanse tapir is het grootste zoogdier van het land, kan 2,5 meter lang worden en tot driehonderd kilo wegen. Tapirs verspreiden niet alleen zaden, maar snoeien ook takken en verwijderen bladeren. Echte tuinmannen dus!

The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This