Milieu & Natuur

Verenigde Naties: inheemse volkeren beschermen de bossen het beste

29 maart 2021

Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn inheemse volkeren de beste beschermers van het (tropisch) regenwoud in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Zij spelen een cruciale rol in het verminderen van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd hebben ze nauwelijks toegang tot basale diensten én moeten ze het hoofd bieden aan de vernietiging van hun leefgebied.

De VN vraagt aan regeringen van landen in Midden- en Zuid-Amerika om de territoriale rechten van inheemse volkeren te versterken; de gemeenschappen te belonen voor hun inspanningen om de natuur te beschermen; en het bosbeheer vanuit de inheemse gemeenschappen te faciliteren.

De Verenigde Naties hebben een rapport gepubliceerd gebaseerd op grootschalig onderzoek naar de impact van inheemse volkeren die hun bos beschermen en het effect hiervan op de CO2-uitstoot. Hieruit blijkt dat de ontbossing in inheemse gebieden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aanzienlijk lager is dan in andere gebieden. De garantie dat inheemse volkeren deze gebieden mogen bezitten en blijven bewonen is een efficiënte manier om klimaatverandering af te remmen. Tegelijkertijd lijden deze volkeren onder armoede, en hebben vaak nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen zoals medische zorg. Daarnaast wordt hun leefgebied vernietigd voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en worden ze hiervoor nauwelijks door de staat beschermd. Bedreigingen en geweld zijn hierbij niet uitzonderlijk. De Verenigde Naties roepen regeringen op om deze volkeren beter te beschermen. Dit zal niet alleen ten goede komen aan de mensen zelf, maar ook aan het klimaat en de biologische biodiversiteit van (tropische) bossen.

CO2-uitstoot

Volgens het VN-rapport verloren inheemse gebieden minder dan 0,3 procent CO2 tussen 2003 en 2016 in het Amazonebekken, terwijl het verlies in beschermde natuurgebieden waar geen inheemse volkeren leven 0,6 procent bedroeg. In andere gebieden was het verlies 3,6 procent in dezelfde periode. In de gebieden waar inheemse volkeren leven ligt een derde van de koolstof dat opgeslagen zit in bossen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dat is 14 procent van de koolstof dat wereldwijd in tropische bossen is opgeslagen.

In Bolivia is er 2,8 keer minder ontbossing in gebieden die onder het bezit vallen van inheemse volkeren, dan in niet-inheemse gebieden; in Brazilië is de ontbossing 2,5 keer minder en in Colombia 2 keer. Hiermee wordt jaarlijks voorkomen dat in deze drie landen 42,8 tot 59,7 miljoen ton aan CO2 wordt uitgestoten, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 9 tot 12,6 miljoen auto’s per jaar.

Bronnen: The Guardian, Noticias ONU

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This