Milieu & Natuur

Reus gered

4 december 2020

Voortbestaan grootste zoetwatervis zeker gesteld

De arapaima is een buitengewone vis die voorkomt in het stroomgebied van de Amazone. Het is een van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Hij kan drie meter lang worden en tot tweehonderd kilo wegen. Deze reus werd in zijn voortbestaan bedreigd, maar dat lijkt nu afgewend.

Niet alleen kan de arapaima enorm groot worden, het is ook een longvis die in zuurstofarm water kan leven – en zelfs een dag lang zonder water kan overleven! De arapaima is een roofvis die zich voedt met vis, maar ook met vogels, hagedissen en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het dier gepantserde schubben die het beschermen tegen bijvoorbeeld pirañas.

Toch heeft deze vis een groot nadeel: hij smaakt goed en heeft weinig graten. Daardoor is de arapaima een belangrijke voedingsbron voor de inwoners van het Amazonegebied, die hem in Brazilië ‘pirarucu’ noemen.

Overbevissing is al jarenlang een probleem en al in de negentiger jaren werd de vis beschermd verklaard. Dat hielp echter niet veel. Meer recentelijk hebben ecologen en de lokale bevolking daarom de handen ineen geslagen om de vis op het menu te houden – en zodoende te redden.

Ecoloog João Campos-Silva van het Instituut Jurúa legt uit dat ze samen een plan voor duurzame vangst van de arapaima uitgewerkt hebben. Bij de Jurúa rivier is al tien jaar geleden een jaarlijkse vistelling georganiseerd en afgesproken dat er het jaar daarop niet meer dan dertig procent van de getelde, volwassen vissen gevangen mag worden.

De bevolking bewaakt het gebied tegen illegale vissers van buiten en het vangstseizoen is beperkt van augustus tot november. Het lokale Xibauazinho-volk heeft als enige het recht de vis te vangen in haar eigen woongebied (foto) – daarvoor was het hen zelfs verboden op arapaima te vissen. Ze zagen met lede ogen aan hoe vissers van buiten hun rivier en meren letterlijk leegvisten.

Inmiddels zwemmen er volgens tellingen weer meer dan vierduizend ‘pirarucus’ door hun woongebied. Volgens Campos-Silva is in het hele programmagebied het aantal arapaimas toegenomen tot ongeveer 330.000. Vierhonderd lokale gemeenschappen zijn betrokken bij het programma.

De gevangen vis wordt niet alleen gegeten, maar ook verkocht en de opbrengsten worden lokaal geïnvesteerd in onder meer scholen en infrastructurele werken.

Bron: CNN

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This