Tussen 2001 en 2019 zijn er zes miljoen hectaren bos gekapt in Paraguay, met het trieste resultaat dat het land nu op de tweede plaats staat qua ontbossing, direct achter Brazilië. En hoewel Paraguay een kleinere oppervlakte heeft dan andere Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Argentinië en Colombia is het totaal aantal verwoeste hectaren groter dan in de genoemde landen.
De gegevens zijn naar buiten gebracht door het satellietsysteem Global Forest Watch (GFW), dat sinds 2001 wereldwijd dagelijks de ontbossing monitort. Hoewel de informatie van GFW een schatting is, zijn milieuactivisten het erover eens dat het momenteel de beste methode is om ontbossing te meten. Op grond hiervan heeft het Instituto Forestal Nacional (INFONA), het Nationaal Bosbouw Instituut, GFW gevraagd de gegevens nog verder te preciseren.
GFW geeft aan dat 93 procent van de ontbossing gerelateerd is aan de productie van soja, rundvlees en hout. Paraguay is een van de grootste exporteurs van soja en rundvlees ter wereld. Zo beslaat de sojaproductie ruim drie miljoen hectaren, wat neerkomt op ongeveer 7 procent van het totale oppervlakte van Paraguay. Soja is een belangrijke bron van inkomsten en verantwoordelijk voor ongeveer 17 procent van het Bruto Binnenlands Product. Tot 2019 behoorde Paraguay tot de top tien van rundvlees exporterende landen. En ondanks de coronapandemie was de vleesexport in het eerste kwartaal 24 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2019.
De afgelopen jaren is er volgens Cristina Goralewski, voorzitter van INFONA, nog een ander product in opkomst: marihuana. Het Instituut is bezig de laatste hand te leggen aan een rapport waaruit blijkt dat marihuana is uitgegroeid tot een van de belangrijkste oorzaken van de ontbossing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Secretariada Nacional Antidrogas (SENAD) aangeeft tussen 2015 en 2020 82.000 kilo verwerkte marihuana te hebben onderschept. De illegale marihuanaplantages bevinden zich vooral in reservaten in het oosten van het land.
Verschillende parlementsleden verzetten zich tegen het ongecontroleerde kappen en willen de wet tegen ontbossing in het oosten van het land (Deforestación Cero –nul ontbossing) uitbreiden naar andere delen van Paraguay. Of het helpt? Sinds de wet in 2004 is aangenomen is er nog niemand in de gevangenis belandt op beschuldiging van houtkap. Terwijl de ontbossing doorgaat.