Milieu & Natuur

Oudste okermijnen van het Amerikaanse continent gevonden in Mexico

13 juli 2020

Archeologen vonden de oudste okermijnen van het Amerikaanse continent in drie onderwatergrotten (cenote) op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Ze zijn tussen de 12.000 en 10.000 jaar oud.

In Yucatán zijn er zo’n 3.000 cenotes gedocumenteerd. Dit zijn onderwatergrotten en poelen die tot 8.000 jaar geleden, aan het einde van de laatste ijstijd, begaanbaar waren voor mens en dier. Door het smelten van het ijs steeg het zeeniveau en kwamen de grotten onder water te staan. En hiermee ook de resten van prehistorische mensen.

Oker werd toentertijd over de hele wereld gebruikt: voor het kleuren van het lichaam, het versieren van artefacten en het uitvoeren van rituelen. In Europa zijn op diverse grotten muurschilderingen van jachtscènes gevonden die beschilderd waren met oker. Ook in Mexico gebruikten de eerste inwoners van het land dit pigment. De rode kleurstof werd in de prehistorie ook ingezet voor niet symbolische doeleinden zoals het afweren van parasieten, het bestrijden van pesten, als ontsmettingsmiddel en als bescherming tegen de zon.

Op het Amerikaanse continent zijn er op diverse plaatsen resten van oker gevonden, maar nooit de mijnen zelf. Archeologen noemen dit een hele bijzondere vondst. De prehistorische okermijnen laten zien hoe men het pigment delfde. Omdat de grotten nu onder water staan, zijn de mijnen goed geconserveerd gebleven. Ook werden voorwerpen gevonden waarmee de prehistorische mijnwerkers het pigment aan de mijn onttrokken. In de galerijen lagen stapels stenen om de richting binnen de grotten aan te geven. En op diverse plekken troffen archeologen houtskoolresten aan: waarschijnlijk afkomstig van fakkels om de grotten te verlichten. De mijnen werden gedurende 2.000 jaar gedolven waardoor deze kennis van generatie op generatie moet zijn doorgegeven. Men moest samenwerken om het pigment op een veilige manier uit de mijnen te kunnen krijgen.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This