Nicaragua en Honduras opnieuw zwaar getroffen
Nog maar twee weken geleden zorgde orkaan Eta voor veel schade aan de Caribische kust van Midden-Amerika. En terwijl vele duizenden mensen nog onbereikbaar waren trekt er alweer een zware orkaan over het gebied. Overstromingen en landverschuivingen zijn het gevolg.
Op het moment van schrijven is er nog weinig bekend over de schade die orkaan Iota de afgelopen dagen in Midden-Amerika veroorzaakt heeft. Net als twee weken geleden zijn vooral Nicaragua en Honduras getroffen, maar de orkaan heeft ook huis gehouden op eilanden voor de kust van Colombia. Het lijkt een herhaling van zetten: opnieuw vloedgolven, zware windstoten, overstromingen en zeer veel regen.
In een videoboodschap deed de president van Guatemala, Alejandro Giammattei, een wanhopige oproep om steun. En dan niet in de vorm van leningen met steeds zwaardere voorwaarden en eisen. Hij constateerde terecht dat getroffen landen zo in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen: een verwoestende storm wordt gevolgd door wederopbouw waarvoor arme landen dure leningen afsluiten, waarna een storm alles opnieuw verwoest en de landen met nieuwe, duurdere leningen de zaak weer opbouwen, enzovoort. Door de klimaatveranderingen volgen de stormen elkaar niet alleen steeds sneller op, ze zijn ook veel krachtiger. Niet alleen Midden-Amerika wordt dit jaar buitenproportioneel getroffen, hetzelfde geldt voor de Filipijnen en het oosten van Azië.
Slechts twee weken tussen Eta en Iota. Het betekent dat veel mensen die in de aanloop naar Eta geëvacueerd waren nog niet naar huis waren terug gekeerd. Het betekent ook dat er al wat hulptroepen (nationaal en internationaal) aanwezig waren voordat Iota afgelopen maandag en dinsdag aan land kwam. Misschien heeft dit levens gered. Maar de overlevenden zijn wel alles kwijt. Zoals Presley Coleman Alejandro, activist van de inheemse jongerenbeweging in La Moskitia (Nicaragua), zegt in een interview met de Washington Post: “Eerlijk gezegd ben ik heel verdrietig, want het is niet eerlijk dat na één storm we nu alweer bedreigd worden. Ik weet niet wat we gedaan hebben om zo behandeld te worden.” Coleman Alejandro vertelt dat minder dan de helft van de bevolking na de laatste storm was teruggekeerd om te kijken wat er van hun boerderijen en vee over was, voordat ze alweer moesten vertrekken.