Milieu & Natuur

Orkaan Iota brengt verwoesting in Midden-Amerika

18 november 2020

Nicaragua en Honduras opnieuw zwaar getroffen

Nog maar twee weken geleden zorgde orkaan Eta voor veel schade aan de Caribische kust van Midden-Amerika. En terwijl vele duizenden mensen nog onbereikbaar waren trekt er alweer een zware orkaan over het gebied. Overstromingen en landverschuivingen zijn het gevolg.

Op het moment van schrijven is er nog weinig bekend over de schade die orkaan Iota de afgelopen dagen in Midden-Amerika veroorzaakt heeft. Net als twee weken geleden zijn vooral Nicaragua en Honduras getroffen, maar de orkaan heeft ook huis gehouden op eilanden voor de kust van Colombia. Het lijkt een herhaling van zetten: opnieuw vloedgolven, zware windstoten, overstromingen en zeer veel regen.

In een videoboodschap deed de president van Guatemala, Alejandro Giammattei, een wanhopige oproep om steun. En dan niet in de vorm van leningen met steeds zwaardere voorwaarden en eisen. Hij constateerde terecht dat getroffen landen zo in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen: een verwoestende storm wordt gevolgd door wederopbouw waarvoor arme landen dure leningen afsluiten, waarna een storm alles opnieuw verwoest en de landen met nieuwe, duurdere leningen de zaak weer opbouwen, enzovoort. Door de klimaatveranderingen volgen de stormen elkaar niet alleen steeds sneller op, ze zijn ook veel krachtiger. Niet alleen Midden-Amerika wordt dit jaar buitenproportioneel getroffen, hetzelfde geldt voor de Filipijnen en het oosten van Azië.

Slechts twee weken tussen Eta en Iota. Het betekent dat veel mensen die in de aanloop naar Eta geëvacueerd waren nog niet naar huis waren terug gekeerd. Het betekent ook dat er al wat hulptroepen (nationaal en internationaal) aanwezig waren voordat Iota afgelopen maandag en dinsdag aan land kwam. Misschien heeft dit levens gered. Maar de overlevenden zijn wel alles kwijt. Zoals Presley Coleman Alejandro, activist van de inheemse jongerenbeweging in La Moskitia (Nicaragua), zegt in een interview met de Washington Post: “Eerlijk gezegd ben ik heel verdrietig, want het is niet eerlijk dat na één storm we nu alweer bedreigd worden. Ik weet niet wat we gedaan hebben om zo behandeld te worden.” Coleman Alejandro vertelt dat minder dan de helft van de bevolking na de laatste storm was teruggekeerd om te kijken wat er van hun boerderijen en vee over was, voordat ze alweer moesten vertrekken.

Bronnen: the Washington Post, The Guardian

Gerelateerde berichten

Coatepeque is de dood nabij

Coatepeque is de dood nabij

Coatepeque is de dood nabij. Plastic en rioolwater vervuilen iconisch vulkaanmeer in El Salvador. Het kratermeer Coatepeque is ernstig vervuild. Over tien jaar zou het dood kunnen zijn. Het lozen van rioolwater en het dumpen van afval in het meer vormen de belangrijkste problemen. Via Stichting Coatepeque doen inwoners al het mogelijke om het meer van de dood te redden.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This