Milieu & Natuur

Orkaan Iota brengt verwoesting in Midden-Amerika

18 november 2020

Nicaragua en Honduras opnieuw zwaar getroffen

Nog maar twee weken geleden zorgde orkaan Eta voor veel schade aan de Caribische kust van Midden-Amerika. En terwijl vele duizenden mensen nog onbereikbaar waren trekt er alweer een zware orkaan over het gebied. Overstromingen en landverschuivingen zijn het gevolg.

Op het moment van schrijven is er nog weinig bekend over de schade die orkaan Iota de afgelopen dagen in Midden-Amerika veroorzaakt heeft. Net als twee weken geleden zijn vooral Nicaragua en Honduras getroffen, maar de orkaan heeft ook huis gehouden op eilanden voor de kust van Colombia. Het lijkt een herhaling van zetten: opnieuw vloedgolven, zware windstoten, overstromingen en zeer veel regen.

In een videoboodschap deed de president van Guatemala, Alejandro Giammattei, een wanhopige oproep om steun. En dan niet in de vorm van leningen met steeds zwaardere voorwaarden en eisen. Hij constateerde terecht dat getroffen landen zo in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen: een verwoestende storm wordt gevolgd door wederopbouw waarvoor arme landen dure leningen afsluiten, waarna een storm alles opnieuw verwoest en de landen met nieuwe, duurdere leningen de zaak weer opbouwen, enzovoort. Door de klimaatveranderingen volgen de stormen elkaar niet alleen steeds sneller op, ze zijn ook veel krachtiger. Niet alleen Midden-Amerika wordt dit jaar buitenproportioneel getroffen, hetzelfde geldt voor de Filipijnen en het oosten van Azië.

Slechts twee weken tussen Eta en Iota. Het betekent dat veel mensen die in de aanloop naar Eta geëvacueerd waren nog niet naar huis waren terug gekeerd. Het betekent ook dat er al wat hulptroepen (nationaal en internationaal) aanwezig waren voordat Iota afgelopen maandag en dinsdag aan land kwam. Misschien heeft dit levens gered. Maar de overlevenden zijn wel alles kwijt. Zoals Presley Coleman Alejandro, activist van de inheemse jongerenbeweging in La Moskitia (Nicaragua), zegt in een interview met de Washington Post: “Eerlijk gezegd ben ik heel verdrietig, want het is niet eerlijk dat na één storm we nu alweer bedreigd worden. Ik weet niet wat we gedaan hebben om zo behandeld te worden.” Coleman Alejandro vertelt dat minder dan de helft van de bevolking na de laatste storm was teruggekeerd om te kijken wat er van hun boerderijen en vee over was, voordat ze alweer moesten vertrekken.

Bronnen: the Washington Post, The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This