Milieu & Natuur

Ondanks de toezeggingen van Bolsonaro blijft de ontbossing van Amazone toenemen

12 juli 2020

Redactie

De ontbossing in de Amazone in Brazilië steeg voor de 14e opeenvolgende maand in juni, volgens voorlopige gegevens van de regering. Hierdoor komt president Jair Bolsonaro nog meer onder druk te staan, die onder vuur ligt vanwege de verslechterende vernietiging van het regenwoud tijdens zijn bewind.

De vernietiging steeg met 10,7% voor de maand juni, vergeleken met juni 2019, volgens het nationale ruimtevaartbureau Inpe. In de eerste zes maanden van het jaar is de ontbossing nu met 25% gestegen tot 3.066 km2, zo blijkt uit gegevens van het bureau.

“De druk neemt toe”, zegt Mariana Napolitano, wetenschappelijk hoofd van de belangenorganisatie WWF-Brasil. “De ontbossingsgegevens op zich laten zien dat we nu een zeer gecompliceerde situatie hebben die niet meer onder controle is in de Amazone.”

Als de ontbossing in juli opnieuw toeneemt, gaat Brazilië op weg naar jaarlijkse ontbossing van meer dan 15.000 vierkante kilometer, of een gebied groter dan Connecticut, zei Ane Alencar, wetenschappelijk directeur van het Braziliaanse Amazon Environmental Research Institute (IPAM). Dat zou een stijging zijn van 10.129 vierkante kilometer vorig jaar en het hoogste niveau van ontbossing sinds 2005, volgens officiële overheidsgegevens. Inpe meet de jaarlijkse ontbossing van augustus 2019 tot juli 2020, met de cijfers gepland voor laat in het jaar.

Onderzoekers en milieuactivisten geven Bolsonaro de schuld van het aanmoedigen van illegale houtkappers, boeren en landspeculanten door de handhaving van het milieu te verzwakken en op te roepen tot meer commerciële mijnbouw en landbouw in de Amazone om de economie te ontwikkelen. Bolsonaro zegt dat hij onterecht wordt gedemoniseerd en dat Brazilië een voorbeeldig milieuverleden heeft, wijzend op uitgestrekte bosgebieden die nog overeind staan.

Onder wereldwijde druk, vooral van buitenlandse investeringsmaatschappijen, zet Bolsonaro sinds mei het leger in om ontbossing tegen te gaan en volgende week is het de bedoeling om gedurende 120 dagen branden in het Amazonegebied te verbieden. Bolsonaro heeft een decreet ondertekend dat de machtiging voor de militaire inzet verlengt tot 6 november, volgens een bericht dat vrijdag in het officiële staatsblad is gepubliceerd.

Wetenschappers zeggen dat het behoud van de Amazone, ’s werelds grootste regenwoud, van vitaal belang is om de klimaatverandering tegen te gaan vanwege de enorme hoeveelheid broeikasgassen die het absorbeert en opslaat.

Van 1 januari tot 25 juni berekenden IPAM en het in de VS gevestigde Woods Hole Research Center dat door ontbossing en branden in de Braziliaanse Amazone 115 miljoen ton kooldioxide vrijkwam, ongeveer 20% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat komt volgens hun analyse overeen met de jaarlijkse uitstoot van 25 miljoen auto’s.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This