Milieu & Natuur

‘Multinationals stoppen ontbossing niet’

15 juni 2019

'Multinationals stoppen ontbossing niet'Fabrikanten zoals Nestlé en Unilever komen hun afspraken om de ontbossing te stoppen niet na, zegt Greenpeace. Zo’n 50 miljoen hectare bos – vergelijkbaar met de oppervlakte van Spanje – is sinds 2010 vernietigd.

In 2010 maakten leden van het Consumer Goods Forum (CGF) – waaronder grote merken zoals Nestlé, Unilever, L’Oreal en Louis Delhaize – afspraken om voor 2020 een einde te maken aan ontbossing. Bossen worden onder meer gekapt om plaats te maken voor productie van soja, rundvlees en palmolie.

In een afgelopen week gepubliceerd rapport stelt Greenpeace dat bescherming van bossen en actie tegen de klimaatverandering “zelfs niet op de agenda staan” bij de bedrijven. Ceo’s en managers van de bedrijven die aangesloten zijn bij CGF, zijn momenteel in Vancouver bijeen voor een wereldwijde top.

“Deze bedrijven hebben tien jaar verspild aan halve maatregelen en in die tijd zijn grote stukken bos verwoest”, zegt Anna Jones, projectleider Bossen bij Greenpeace “Ze zouden nu in crisisberaad moeten zijn, maar ze proberen nog steeds de vraag aan te jagen naar producten die nog meer verwoesting veroorzaken.”

Tachtig procent van de ontbossing is een gevolg van de productie en consumptie van landbouwgewassen, constateert Greenpeace. Daarbij komt een uitstoot van broeikasgassen vrij die vergelijkbaar is met die van Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen.

“In het Congobekken zien we wijdverbreide mensenrechtenschendingen en milieuovertredingen in de naam van ontwikkeling en de wereldwijde handel in basisproducten”, zegt Victorine Che Thöner van Greenpeace in Afrika. “Het is kleptocratie waarbij regeringen en bedrijven samen natuurlijke hulpbronnen plunderen en waar gewone mensen de prijs voor betalen.”

Greenpeace schreef begin dit jaar meer dan vijftig bedrijven aan met het verzoek informatie te geven over de voortgang in de strijd tegen ontbossing, door transparantie te verschaffen over toeleveranciers. Slechts een handvol bedrijven verstrekte die informatie. Al hun toeleveranciers bleken gelinkt te kunnen worden met ontbossing. Geen van de bedrijven kon laten zien dat substantiële inspanningen waren geleverd om die connectie te verbreken.

De bedrijven die hun toeleveranciers bekendmaakten, betrokken producten van handelaren zoals Bunge of Cargill. Deze bedrijven kopen soja van bedrijven die beschuldigd worden van landroof en verwoesting van de Braziliaanse cerrado. Ongeveer 90 procent van de soja wordt gebruikt om dieren te voeren die vlees en zuivelproducten produceren.

Bronnen: MO*, IPS

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This