Milieu & Natuur

Koolstofemissies van Brazilië zijn in 2019 gestegen door de ontbossing van de Amazone

8 november 2020

Redactie

De koolstofemissies van Brazilië zijn in 2019 met 9,6 procent gestegen, voornamelijk als gevolg van de grotere ontbossing in de Amazone tijdens het eerste jaar van de regering van president Jair Bolsonaro, waarschuwden milieuactivisten.

Nieuwe gegevens die afgelopen vrijdag zijn vrijgegeven, geven aan dat Brazilië zijn CO2-emissiedoelstellingen voor dit jaar niet zal halen en verder verwijderd raakt van zijn doelstelling voor 2015 en van de verplichtingen onder het klimaatakkoord van Parijs.

Volgens het Braziliaanse Klimaatobservatorium, een coalitie van milieuorganisaties, heeft Brazilië in 2019 het equivalent van 2,175 miljard ton kooldioxide (CO2) uitgestoten. In 2018 bedroeg de CO2-uitstoot 1,98 miljard ton, 0,3 procent meer dan in 2017.

Brazilië slaagde erin de uitstoot van 2004 tot en met 2012 te verminderen, maar de nieuwe gegevens bevestigen dat de trend is gekeerd ondanks de vrijwillige doelstellingen die vóór de klimaattop in Kopenhagen in 2009 waren overeengekomen. Die doelen werden vervolgens in de Braziliaanse wet vastgelegd en werden bindend voor de regering.

“We gaan gevaarlijk de verkeerde kant op”,  zegt Tasso Azevedo, een klimaatdeskundige die het onderzoek coördineerde. “Sinds de regulering van de nationale klimaatwet in 2010 heeft Brazilië de hoeveelheid broeikasgassen die het jaarlijks in de lucht loost met 28 procent verhoogd in plaats van deze te verminderen.”

De groei van de uitstoot in 2019 werd aangedreven door de torenhoge ontbossing in het Amazoneregenwoud, die goed was voor 44 procent van de totale CO2-uitstoot in Brazilië, aldus de studie. Het grootste regenwoud ter wereld is een essentiële hulpbron in de strijd tegen klimaatverandering, aangezien de bomen koolstof uit de lucht zuigen. Maar als ze worden geveld en verbrand, laten ze het weer los.

“Ons doel voor 2020 was gemakkelijk te bereiken. We zouden het alleen missen als er een tragedie was – en dat is precies wat er gebeurt ”, zei Marcio Astrini, secretaris van het Klimaatobservatorium.

Het rapport kwam toen vicepresident Hamilton Mourao, hoofd van Bolsonaro’s taskforce voor de Amazone, buitenlandse ambassadeurs rondleidde tijdens een driedaags bezoek aan de regio in een poging het internationale imago van de regering op het gebied van het milieu te verbeteren.

Maar milieugroeperingen veroordeelden de reis als witwassen. “Ze vliegen op een route die strategisch is gepland om het bewijs van de vernietiging van het bos te verbergen, zelfs nu de ontbossing en bosbranden de hoogste zijn sinds tien jaar,” zei Greenpeace in een verklaring.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This