Milieu & Natuur

januari 2022: nieuw record ontbossing Amazone

7 februari 2022

De eerste maand van 2022 is alweer voorbij en de ontbossing in het Amazoneregenwoud heeft nieuwe records gebroken. Het ontboste gebied is in januari verviervoudigd ten opzicht van dezelfde maand vorig jaar, toen 83 vierkante kilometer aan tropisch bos werd gekapt.

Volgens het Nationale Instituut voor Ruimtelijk Onderzoek (INPE) werd alleen al in de eerste drie weken van dit jaar 360 vierkante kilometer van het regenwoud ontbost. De nieuwe cijfers tonen de alarmerende situatie waarin de Braziliaanse Amazone zich bevindt. Nog nooit eerder werd er in januari zo’n groot ontbost gebied geregistreerd sinds 2015, toen INPE de metingen startte.

Milieubeschermers zijn bezorgd dat de eerste cijfers uit 2022 een zeer slechte prognose betekenen voor de te verwachten ontbossing voor de rest van het jaar. Sinds president Jair Bolsonaro in 2019 aan de macht kwam is het verlies aan regenwoud in hoog tempo toegenomen. Claudio Angelo, vertegenwoordiger van de klimaatstichting Obvervatorio del Clima, zei tegen persbureau AFP:

“Het is uiterst zorgwekkend dat het cijfer zo hoog is in januari, midden in het regenseizoen, wanneer de ontbossing gewoonlijk minder omvangrijk is.”

In november 2021 maakte INPE bekend dat de ontbossing van de Amazone tussen augustus 2020 en juli 2021 was gestegen naar 13.235 vierkante kilometer. Het gaat hierbij om een flinke stijging voor het derde jaar op een rij sinds Bolsonaro president van Brazilië werd. De ontbossing is het gevolg van de stijgende export van soja en vlees vanuit het Latijns-Amerikaanse land.

Sinds 2021 is het bekend dat het Amazonewoud inmiddels meer CO2 uitstoot dan het opneemt. Dit is het gevolg van ontbossing én bosdegradatie. Dit heeft een negatief effect op de opwarming van de aarde en betekent verder een enorm verlies aan de biodiversiteit. Als er niets verandert zal de Amazonewoud over dertig jaar mogelijk een savanne zijn geworden.

El Economista, Caracol Radio

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This