De jaguar, een van de meest iconische dieren van Latijns-Amerika, wordt ernstig bedreigd. Er wordt steeds meer gejaagd op de grootste katachtige van Midden- en Zuid-Amerika. De vraag naar de vacht van de jaguar is afgenomen, mede dankzij wetgeving en campagnes tegen bont. Maar om andere redenen is de jaguar nog steeds zeer gewild. Tussen 2012 en 2018 werden in negentien landen 857 gevallen van illegale handel geregistreerd, hierbij zijn (delen van) jaguars in beslag genomen. Een derde van deze gevallen was gelinkt aan verkoop in China. Volgens recent onderzoek is de bedreiging van de jaguar ook gerelateerd aan het groeiende aantal Chinese investeringen in Latijns-Amerika.
Het mens-dierconflict is nog altijd de belangrijkste reden voor het doden van jaguars in Latijns-Amerika. Volgens de organisatie Wildlife Conservation Society (WCS) jagen boeren op jaguars omdat ze hun vee aanvallen. Door ontbossing verliezen de jaguars niet alleen ruimte maar ook prooien. Op zoek naar voedsel komen ze in aanraking met de bevolking en hun vee. Delen van de gedode jaguars worden vervolgens op lokale markten verkocht. De tweede belangrijkste bedreiging is de vraag vanuit Azië. Delen van het lichaam van grote katachtigen zoals tijgers en jaguars worden gebruikt voor het vervaardigen van traditionele medicijnen. Ook worden hele jaguars opgezet ter decoratie of het vlees van de dieren wordt verkocht als delicatesse. De stijgende vraag naar jaguars is gerelateerd aan het aanbod van tijgers. Tijgers zijn nog meer in trek dan jaguars en door de grote vraag erg zeldzaam en prijzig geworden; de jaguar moet de tijger vervangen.
Volgens een studie, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Conservation Biology, kan de stijging van de vraag naar jaguars gelinkt worden aan het groeiende aantal Chinese bedrijven in Latijns-Amerika. In de afgelopen tien jaar zijn de investeringen van Chinese bedrijven in Centraal- en Zuid-Amerika vertienvoudigd. Met de bedrijven zijn ook Chinese arbeidsmigranten meegekomen. Een deel van hen verdient extra geld met de smokkel van wildlifeproducten. Ook niet-Chinezen verdienen geld aan het illegaal verhandelen van jaguars. Armoede en corruptie vergemakkelijken de handel in wilde dieren.
In landen als Brazilië, Bolivia, Colombia en Peru is illegale handel van hoektanden van jaguars voor het vervaardigen van traditionele Chinese medicijnen een lucratieve zaak geworden. Bewustwordingscampagnes en een betere handhaving moeten bijdragen aan het verminderen van deze illegale handel. Zo worden Chinese burgers die in Bolivia werken gewaarschuwd door de Chinese ambassade in Bolivia om de Boliviaanse en Chinese wetgeving betreffende de illegale handel van wilde dieren te respecteren. Ook roept de ambassade op tot bescherming van flora en fauna.
De illegale handel in wilde dieren staat momenteel op de derde plaats als ‘meest lucratieve criminele activiteit’, na de verkoop van wapens en drugs. Volgens de Verenigde Naties wordt er met de illegale handel van wilde dieren tussen de miljard en tien miljard dollar verdiend.