Milieu & Natuur

Jaguar ernstig bedreigd in Latijns-Amerika door vraag vanuit China

29 juni 2020

De jaguar, een van de meest iconische dieren van Latijns-Amerika, wordt ernstig bedreigd. Er wordt steeds meer gejaagd op de grootste katachtige van Midden- en Zuid-Amerika. De vraag naar de vacht van de jaguar is afgenomen, mede dankzij wetgeving en campagnes tegen bont. Maar om andere redenen is de jaguar nog steeds zeer gewild. Tussen 2012 en 2018 werden in negentien landen 857 gevallen van illegale handel geregistreerd, hierbij zijn (delen van) jaguars in beslag genomen. Een derde van deze gevallen was gelinkt aan verkoop in China. Volgens recent onderzoek is de bedreiging van de jaguar ook gerelateerd aan het groeiende aantal Chinese investeringen in Latijns-Amerika.

Het mens-dierconflict is nog altijd de belangrijkste reden voor het doden van jaguars in Latijns-Amerika. Volgens de organisatie Wildlife Conservation Society (WCS) jagen boeren op jaguars omdat ze hun vee aanvallen. Door ontbossing verliezen de jaguars niet alleen ruimte maar ook prooien. Op zoek naar voedsel komen ze in aanraking met de bevolking en hun vee. Delen van de gedode jaguars worden vervolgens op lokale markten verkocht. De tweede belangrijkste bedreiging is de vraag vanuit Azië. Delen van het lichaam van grote katachtigen zoals tijgers en jaguars worden gebruikt voor het vervaardigen van traditionele medicijnen. Ook worden hele jaguars opgezet ter decoratie of het vlees van de dieren wordt verkocht als delicatesse. De stijgende vraag naar jaguars is gerelateerd aan het aanbod van tijgers. Tijgers zijn nog meer in trek dan jaguars en door de grote vraag erg zeldzaam en prijzig geworden; de jaguar moet de tijger vervangen.

Volgens een studie, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Conservation Biology, kan de stijging van de vraag naar jaguars gelinkt worden aan het groeiende aantal Chinese bedrijven in Latijns-Amerika. In de afgelopen tien jaar zijn de investeringen van Chinese bedrijven in Centraal- en Zuid-Amerika vertienvoudigd. Met de bedrijven zijn ook Chinese arbeidsmigranten meegekomen. Een deel van hen verdient extra geld met de smokkel van wildlifeproducten. Ook niet-Chinezen verdienen geld aan het illegaal verhandelen van jaguars. Armoede en corruptie vergemakkelijken de handel in wilde dieren.

In landen als Brazilië, Bolivia, Colombia en Peru is illegale handel van hoektanden van jaguars voor het vervaardigen van traditionele Chinese medicijnen een lucratieve zaak geworden. Bewustwordingscampagnes en een betere handhaving moeten bijdragen aan het verminderen van deze illegale handel. Zo worden Chinese burgers die in Bolivia werken gewaarschuwd door de Chinese ambassade in Bolivia om de Boliviaanse en Chinese wetgeving betreffende de illegale handel van wilde dieren te respecteren. Ook roept de ambassade op tot bescherming van flora en fauna.

De illegale handel in wilde dieren staat momenteel op de derde plaats als ‘meest lucratieve criminele activiteit’, na de verkoop van wapens en drugs. Volgens de Verenigde Naties wordt er met de illegale handel van wilde dieren tussen de miljard en tien miljard dollar verdiend.

Bron: El Mañana

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This