Milieu & Natuur

Global Witness: in Colombia hoogste aantal milieuactivisten vermoord in 2019

29 juli 2020

Sinds 2012 geeft de internationale non-gouvermentele organisatie Global Witness jaarlijks een overzicht van milieuconflicten en de slachtoffers die hierbij vallen. De cijfers over 2019 zijn schokkend. Niet eerder werden in een jaar zoveel milieuactivisten vermoord, terwijl ze vreedzaam hun huis verdedigden of opkwamen voor de natuur: 212.

Het grootste aantal activisten dat de dood vond waren Colombianen, namelijk 64. Een grote toename vergeleken met 2018, toen 25 milieuverdedigers om het leven kwamen. Latijns Amerika is sowieso al sinds jaar en dag het meest dodelijke continent waar het milieuactivisten betreft. In 2019 woonde twee derde van de dodelijke slachtoffers in Latijns Amerika. De meeste conflicten zijn gerelateerd aan de mijnbouw, terwijl de sterkste stijging plaats vond rond houtkap.

Het rapport toont ook aan dat een op de tien slachtoffers een vrouw is. Vrouwelijke milieuactivisten worden geconfronteerd met specifieke bedreigingen, zoals lastercampagnes gericht op hun persoonlijke leven, met vaak expliciet seksuele verwijzingen. Seksueel geweld is ook een tactiek die gebruikt wordt om vrouwelijke verdedigers het zwijgen op te leggen, iets waar nog maar weinig over gerapporteerd wordt. De Colombiaanse Angélica Ortíz zet zich al jaren in als verdediger van haar inheemse Wayuugemeenschappen tegen steenkoolmaatschappij Cerrejón in kwesties rond watergebruik, milieuvervuiling en gezondheidsklachten. “De bedreigingen en intimidatie zijn ernstig”, zegt ze in een interview met Reuters.

Ondanks de gewelddadige bedreigingen en de criminalisering waaraan de milieuactivisten zijn blootgesteld, hebben ze ook een aantal successen geboekt. Zo wonnen de Waorani in Ecuador een rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen de regering. Die wilde hun land verkopen om olie en gas te exploiteren. De rechters oordeelden dat de overheid de Waorani niet zorgvuldig geconsulteerd had en dat hun recht op zelfbeschikking geschonden was. De overwinning betekende een mijlpaal in de strijd van inheemse gemeenschappen in de verdediging van hun rechten en kan positief werken bij vergelijkbare rechtszaken.

The Guardian, Global Witness, Aljazeera, Reuters

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Een rapport dat maandag door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) is gepubliceerd, bevestigt wat velen ter plaatse met eigen ogen zien. De opwarming van de aarde verandert de intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden, de natuurlijke opwarming en afkoeling van delen van de Stille Oceaan die weerpatronen over de hele wereld veranderen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This