Milieu & Natuur

Fors meer bosbranden in Braziliaanse Amazone

2 augustus 2020

Officiële cijfers van het Amerikaanse National Space Agency (NSA) tonen een sterke stijging in bosbranden in de Braziliaanse Amazone ten opzichte van juli vorig jaar. Op satellietbeelden waren 6803 branden te zien, een stijging van 28 procent. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro spoort landbouw en mijnbouw in de regio aan, waarvoor vaak stukken bos in de brand gestoken worden. Toch gaf het land vorig jaar onder internationale druk aan het aansteken van bosbranden te zullen stoppen.

Door de huidige cijfers vrezen experts dat de bosbranden die de wereld vorig jaar augustus en september schokten dit jaar herhaald zouden kunnen worden. “Het is een verschrikkelijk voorteken,” zo zegt Ane Alencar, wetenschapsdirecteur bij het Braziliaanse Amazone Milieu Onderzoeksinstituut, tegen Reuters. “We verwachten dat augustus een moeilijke maand gaat worden en september nog erger.”

Bolsonaro heeft het Braziliaanse instituut IBAMA, verantwoordelijk voor het naleven van milieuwetgeving, bekritiseerd. Ze zouden volgens hem ‘excessieve boetes’ uitschrijven. Tijdens het eerste jaar dat Bolsonaro aan de macht was is echter juist een scherpe daling in boetes voor het overtreden van milieuwetgeving te zien. IBAMA heeft al jaren te weinig medewerkers en middelen om in het gigantische amazonegebied adequaat te kunnen handhaven.

BBC

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This