Milieu & Natuur

Fors meer bosbranden in Braziliaanse Amazone

2 augustus 2020

Officiële cijfers van het Amerikaanse National Space Agency (NSA) tonen een sterke stijging in bosbranden in de Braziliaanse Amazone ten opzichte van juli vorig jaar. Op satellietbeelden waren 6803 branden te zien, een stijging van 28 procent. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro spoort landbouw en mijnbouw in de regio aan, waarvoor vaak stukken bos in de brand gestoken worden. Toch gaf het land vorig jaar onder internationale druk aan het aansteken van bosbranden te zullen stoppen.

Door de huidige cijfers vrezen experts dat de bosbranden die de wereld vorig jaar augustus en september schokten dit jaar herhaald zouden kunnen worden. “Het is een verschrikkelijk voorteken,” zo zegt Ane Alencar, wetenschapsdirecteur bij het Braziliaanse Amazone Milieu Onderzoeksinstituut, tegen Reuters. “We verwachten dat augustus een moeilijke maand gaat worden en september nog erger.”

Bolsonaro heeft het Braziliaanse instituut IBAMA, verantwoordelijk voor het naleven van milieuwetgeving, bekritiseerd. Ze zouden volgens hem ‘excessieve boetes’ uitschrijven. Tijdens het eerste jaar dat Bolsonaro aan de macht was is echter juist een scherpe daling in boetes voor het overtreden van milieuwetgeving te zien. IBAMA heeft al jaren te weinig medewerkers en middelen om in het gigantische amazonegebied adequaat te kunnen handhaven.

BBC

Gerelateerde berichten

Coatepeque is de dood nabij

Coatepeque is de dood nabij

Coatepeque is de dood nabij. Plastic en rioolwater vervuilen iconisch vulkaanmeer in El Salvador. Het kratermeer Coatepeque is ernstig vervuild. Over tien jaar zou het dood kunnen zijn. Het lozen van rioolwater en het dumpen van afval in het meer vormen de belangrijkste problemen. Via Stichting Coatepeque doen inwoners al het mogelijke om het meer van de dood te redden.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This