Milieu & Natuur

Desastreuze gevolgen goudwinning voor Amazoneregenwoud

20 juli 2020

De ontbossing, vervuiling en mijnbouw vormen belangrijke bedreigingen voor het Amazoneregenwoud. Volgens een recent onderzoek is de goudmijnbouw hard op weg de meest gevaarlijke ontginningsactiviteit in het Amazone te worden: daar waar een goudmijn actief is geweest, keert de vegetatie jarenlang niet terug. Daarnaast zorgt kwik, die noodzakelijk zijn voor de winning van het goud, voor geboorteafwijkingen onder mensen en dieren.

Volgens Michelle Kalamandeen, onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge, duren de gevolgen van de ontginning van goud veel langer voort dan andere activiteiten die ontbossing tot gevolg hebben. Ze onderzocht gebieden waar ooit goudmijnbouw plaatsvond. In deze zones werd al tussen de drie á vier jaar geen goud gewonnen maar er werden geen tekenen gevonden van enig herstel van het ecosysteem: de groei van nieuwe vegetatie bleef volledig weg. De onderzoekers concluderen dat door de ontginning van goud het Amazoneregenwoud niet in staat is meer dan twee ton aan CO2 op te nemen door het verlies aan bomen.

Kwik

De grote boosdoener is kwik, die noodzakelijk is voor de winning van goud. Door de aanwezigheid van grote accumulaties van dit metaal in de grond herstelt het bos zich niet. In de onderzochte zones werd tot 250 keer meer kwik gevonden dan in gebieden waar geen goudontginning plaatsvond. Ook laat onderzoek zien dat het kwik zich verspreidt naar zones rondom het goudwinningsgebied.

Het kwik vervuilt de aarde en het water, en daarmee het voedsel van de inheemse bevolking en de dieren die in het gebied leven. Er zijn zowel bij mensen als dieren geboorteafwijkingen geconstateerd, veroorzaakt door de kwikvervuiling van het milieu.

Bron: Urbantecno

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This