Milieu & Natuur

De bizon is terug in Mexico!

8 januari 2021

Succesvolle herintroductie na 100 jaar

Een tweede kudde bizons heeft zich gevestigd op de vlaktes van de noordelijke Mexicaanse deelstaat Coahuila. Daarmee is dit grootste landdier van de Amerika’s definitief terug in Mexico.

De grote vlaktes van Coahuila trekken deze dagen de aandacht in Mexico door de prachtige panorama’s van een met sneeuw bedekt gebied, maar ook door de terugkeer van een oud-bewoner: de Amerikaanse bizon. Het dier is succesvol opnieuw geïntroduceerd in het land een eeuw nadat destijds de laatste bizon doodgeschoten was en zijn leefomgeving was verwoest.

De Amerikaanse bizon, ook wel buffel genoemd, was de koning van de grote vlaktes van Mexico tot Canada. Enorme kuddes graasden er volgens de Nationale Commissie voor Beschermde Landschappen (Conanp), in totaal tussen de dertig en zestig miljoen dieren. Maar al rond 1880 waren er nog maar duizend wilde bizons over. Met dank aan de National Park Services in de Verenigde Staten is een Mexicaans project voor hun herintroductie inmiddels geslaagd.

Aan dit project namen aan Mexicaanse kant milieuautoriteiten, universiteiten en wetenschappers deel. Al in 2009 werd de eerste kudde van 23 dieren uitgezet in het natuurreservaat Janos, in Chihuahua. Vorig jaar werd een tweede kudde, eveneens afkomstig uit de VS, uitgezet in het natuurgebied Maderas de El Carmen in Coahuila. Deze 19 dieren met ‘vers bloed’ voegden zich bij de inmiddels zo’n tweehonderd bizons die in het noorden van het land rondlopen. “Dit project is een goed voorbeeld van succesvolle herintroductie van bedreigde diersoorten door middel van intensieve samenwerking tussen verschillende actoren”, aldus de Conanp.

Het succes van het project is voor de Mexicaanse autoriteiten helaas nog geen reden de bizon van de lijst van bedreigde diersoorten te halen. Ze worden bedreigd door de oprukkende landbouw en de aanhoudende jacht op deze enorme dieren, die wel duizend kilo kunnen wegen. Bovendien moeten de boeren in het gebied nog beter betrokken worden bij de verdere bescherming van de dieren.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This