Milieu & Natuur

Boshond gespot

15 mei 2020

In het oosten van Bolivia is de zeldzame en moeilijk te filmen boshond (Speothos venaticus venaticus) gespot. Filmbeelden, geschoten met een cameraval, lijken een familie van deze wilde honden te tonen.

Met als bijnaam ‘hertenjager’ heeft deze schuwe ‘perro de monte’ zich goed aangepast aan het ecosysteem in het Boliviaanse oerwoud. Het is een uitzondering en een voorrecht hen zo duidelijk te kunnen zien.

De beelden konden eerder deze week getoond worden dankzij een serie cameravallen op de boerderij San Miguelito, zo’n 190 kilometer ten oosten van de stad Santa Cruz. De milieuorganisatie Mongabay Latam bevestigde dat het hier wilde boshonden betreft en voegt er aan toe dat het mysterieuze dieren betreft die slechts hoogst zelden gefotografeerd of gefilmd worden.

Op de beelden is een drietal boshonden te zien op een bosweggetje in de Chiquitanía, waar eerder veel bosbranden geweest zijn. Een van hen kijkt strak de camera in, daarna doet de tweede dat ook. Vervolgens verschijnt een dartelend jong in beeld.

Soms worden deze dieren ook waterhond genoemd omdat ze tot 1500 meter hoogte in regenwouden leven waar ze hun prooien tot in het water achtervolgen. Ze komen in grote delen van het Zuid-Amerika voor, tot in het noorden van Argentinië. Boshonden hebben een donkerbruine vacht, die langzaam overgaat in de lichter gekleurde kop en nek. Ze worden 55 tot 75 centimeter lang en 20 tot 30 centimeter hoog.

El Tierrero

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This