Milieu & Natuur

Opnieuw veel bosbranden in Boliviaanse Amazone

3 mei 2020

Milieuactivisten in Bolivia waarschuwen voor een opvallende stijging in bosbranden in de eerste maanden van 2020. Ze vrezen dat dit jaar een herhaling plaatsvindt van de rampzalige branden die het Amazonegebied vorig jaar troffen. In Bolivia zijn dit jaar al 15,354 bosbranden gerapporteerd, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de Friends of Nature Foundation (FAN).

FAN monitort de bosbranden in Bolivia door satellietbeelden van NASA in de gaten te houden. De branden vinden vooral plaats in gebieden waar veel landbouw is, wat volgens Carlos Pinto – een activist werkzaam voor FAN – erop wijst dat de branden worden aangestoken om land vrij te maken voor landbouwgrond. Toch bericht de NGO ook dat de huidige weersomstandigheden grootschalige bosbranden onwaarschijnlijk maken, omdat het droge seizoen nog maanden op zich laat wachten.

In 2019 brandde grote delen van de Boliviaanse en Braziliaanse Amazone af, doordat bosbranden zich razendsnel verspreidden. Hier was wereldwijd veel aandacht voor.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This