Milieu & Natuur

Bolsonaro: ‘Satellietbeelden ontbossing liegen’

27 juli 2019

Bolsonaro: 'Satellietbeelden ontbossing liegen'De Braziliaanse president Jair Bolsonaro weersprak gisteren dat er te veel gekapt wordt in het Amazoneregenwoud. De satellietbeelden die dat aantonen, zijn volgens hem “gefabriceerde leugens”.

Daarnaast moeten Europese landen zich minder bezighouden met het Braziliaanse beleid, heeft de buitenlandse pers een verkeerd beeld van hem en is hij bezig met een “missie van God”, vertelde hij tijdens een vragenuur aan journalisten.

Volgens Bolsonaro heeft Europa zijn eigen ecosystemen al vernietigd en moet men stoppen hem ongewenste adviezen te sturen. “Het Amazoneregenwoud is van Brazilië, niet van jullie. Wij moeten véél meer natuur behouden dan enig ander land op de wereld.”

De radicaal-rechtse president ligt onder vuur, omdat er veel meer gekapt zou worden sinds hij aan de macht is. Het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek INPE meldde begin juli dat er 88 procent meer gekapt werd in juni in vergelijking met een jaar terug.

Bolsonaro geeft bedrijven toestemming om economische activiteiten, zoals houtkap en mijnbouw, te ontplooien in beschermde gebieden in het Amazonegebied. Dat was een van zijn speerpunten in zijn verkiezingscampagne vorig jaar. Meer dan 60 procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië.

Bronnen: The Guardian, Reuters, NU.nl

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This