Milieu & Natuur

Barbados zonder piepschuim

24 mei 2019

Barbados zonder piepschuimNet als in andere delen van de wereld lijkt het gebruik van plastic en styrofoam (piepschuim) niet meer weg te denken uit het dagelijks leven in Barbados. Toch zullen ook de inwoners van deze Caribische eilandstaat er aan moeten wennen, want per 1 juli zal eenmalig gebruik van plastic artikelen flink aan banden gelegd worden. Ook in Barbados leveren deze wegwerpproducten een enorme en groeiende bijdrage aan de vervuiling van de zee.

Met name betreft het hier plastic bestek en verpakkingsmateriaal van piepschuim waarin afhaalmaaltijden vervoerd worden. Na veel overleg tussen betrokkenen en de overheid, geleid door minister Kirk Humphrey (foto) van Maritieme Zaken en de Blauwe Economie, heeft de regering besloten de import, verkoop en gebruik van deze en andere zaken tegen te gaan.

Omdat in het kleine Barbados het meeste afval in de Atlantische Oceaan terecht komt en daar de ecologie verstoort, werd Humphrey de drijvende kracht achter de nieuwe wetgeving. Humphrey geeft toe dat het gebruik van artikelen van plastic en piepschuim gemakkelijk is, maar wil voorkomen dat iets waar vijf seconden gebruik van gemaakt wordt, duizenden jaren lang overlast veroorzaakt.

Al spoedig na 1 juli verwacht de minister minder afval in de straten en goten van het eiland te zien. Op de wat langere termijn moeten ook de vissen, koralen en andere zeebewoners profiteren.

Tot de verboden producten behoren in elk geval plastic- en styrofoamproducten op oliebasis, zoals wegwerkbakjes, bestek, serviesgoed, rietjes en eierdozen. Humphrey maakt zich geen zorgen over een schaarste aan alternatieven: die zijn reeds in ruime mate voorhanden.

Toch zijn er ook zaken die voorlopig nog niet vervangen kunnen worden, zoals afvalzakken, verpakkingen voor medische en farmaceutische materialen en voedselverpakkingen. Daarnaast hielden de kippenboeren van het eiland een succesvol pleidooi om plastic dienbladen te blijven gebruiken om vers geslachte kip op een gezonde manier te mogen blijven verkopen en vervoeren.

Bron: Nation News

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This