Net als in andere delen van de wereld lijkt het gebruik van plastic en styrofoam (piepschuim) niet meer weg te denken uit het dagelijks leven in Barbados. Toch zullen ook de inwoners van deze Caribische eilandstaat er aan moeten wennen, want per 1 juli zal eenmalig gebruik van plastic artikelen flink aan banden gelegd worden. Ook in Barbados leveren deze wegwerpproducten een enorme en groeiende bijdrage aan de vervuiling van de zee.
Met name betreft het hier plastic bestek en verpakkingsmateriaal van piepschuim waarin afhaalmaaltijden vervoerd worden. Na veel overleg tussen betrokkenen en de overheid, geleid door minister Kirk Humphrey (foto) van Maritieme Zaken en de Blauwe Economie, heeft de regering besloten de import, verkoop en gebruik van deze en andere zaken tegen te gaan.
Omdat in het kleine Barbados het meeste afval in de Atlantische Oceaan terecht komt en daar de ecologie verstoort, werd Humphrey de drijvende kracht achter de nieuwe wetgeving. Humphrey geeft toe dat het gebruik van artikelen van plastic en piepschuim gemakkelijk is, maar wil voorkomen dat iets waar vijf seconden gebruik van gemaakt wordt, duizenden jaren lang overlast veroorzaakt.
Al spoedig na 1 juli verwacht de minister minder afval in de straten en goten van het eiland te zien. Op de wat langere termijn moeten ook de vissen, koralen en andere zeebewoners profiteren.
Tot de verboden producten behoren in elk geval plastic- en styrofoamproducten op oliebasis, zoals wegwerkbakjes, bestek, serviesgoed, rietjes en eierdozen. Humphrey maakt zich geen zorgen over een schaarste aan alternatieven: die zijn reeds in ruime mate voorhanden.
Toch zijn er ook zaken die voorlopig nog niet vervangen kunnen worden, zoals afvalzakken, verpakkingen voor medische en farmaceutische materialen en voedselverpakkingen. Daarnaast hielden de kippenboeren van het eiland een succesvol pleidooi om plastic dienbladen te blijven gebruiken om vers geslachte kip op een gezonde manier te mogen blijven verkopen en vervoeren.