Milieu & Natuur

Augustus: de maand van de Pachamama – Moeder Aarde

2 augustus 2021

Op zondag 1 augustus werd de dag van de Pachamama – Moeder Aarde – gevierd in de Andeslanden. De gehele maand augustus staat in het teken van de Pachamama – de Inca godin van de vruchtbaarheid. Door Covid-19 vindt een deel van de geplande activiteiten van augustus online plaats.

Augustus markeert het einde van het landbouwseizoen in de Andes. Volgens de inheemse bevolking opent Moeder Aarde dan haar mond om zichzelf te voeden met offers. Deze eeuwenoude viering staat in het teken van dankbaarheid voor de gulheid en overvloedigheid van Moeder Aarde en de vele gewassen die zij jaarlijks aan de Andesgemeenschappen schenkt. Men uit zijn waardering voor het gunstige weer en de dieren die voor voedsel zorgen. De basis van de viering is het brengen van een offer van wederkerigheid, een gebruik die van generatie op generatie over wordt gegeven. Zo is het in sommige Andesgemeenschappen gebruikelijk om een pan vol met gekookt voedsel te begraven, als geschenk voor de aarde. De pan bevat onder meer cocabladeren, zaden, fruit en gefermenteerde maïsdrank. Ook wordt er voedsel verbrand, zoals snoep en suiker, en na het afkoelen begraven.

Pachamama is een woord in het quechua – een inheemse taal die gesproken wordt in de Andeslanden. Pacha betekent ruimte-tijd (het universum, de wereld) en Mama refereert naar moeder. Quechua was de belangrijkste voertaal van de Inca’s in de 15de en 16de eeuw. Het vereren van moeder aarde is een van de meest levendige bestaande tradities van de Inca’s. Archeologisch onderzoek wijst uit dat ze al vóór de Inca’s plaatsvonden.

Tijdens de vieringen voor Pachamama was er ook aandacht voor de klimaatcrisis en het herstellen van de disbalans die de opwarming van de aarde veroorzaakt.

Bronnen: El País, La Prensa Latina, AS Argentina

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This