Milieu & Natuur

Argentijnse Paus, Braziliaanse God

14 februari 2020

Brazilië’s president Jair Bolsonaro is wel vaker boos op milieuorganisatie Greenpeace, maar nu ook op paus Franciscus. Dit na een oproep donderdag 13 februari van de paus aan alle katholieken om het Amazone regenwoud en haar inheemse inwoners te beschermen tegen mijnbouw en ontbossing.

Bolsonaro is van mening dat het Amazonewoud niet zomaar van iedereen is, en zeker niet van het Vaticaan: “De paus mag dan wel Argentijn zijn, God is een Braziliaan.”

De oproep van de Heilige Vader werd gedaan bij een bezoek van Brazilië’s ex-president Lula, waarbij deze laatste de zegening van paus Franciscus ontving en op zijn beurt via Twitter het werk van de paus voor een eerlijke en vredelievende wereld ondersteunde.

Sinds zijn aantreden in januari 2019 heeft Bolsonaro’s regering veel weerstand opgeroepen bij milieugroepen en anderen in de internationale gemeenschap, onder meer over het gebrek aan actie tegen het record aantal branden vorig jaar waarbij 9.000 vierkante kilometer bos in de as gelegd is, maar ook vanwege andere economische activiteiten in het gebied. Dit heeft al geleid tot menig verschil van mening met Greenpeace.

Bovendien voelde hij zich onterecht behandeld door de media die Australië niet zouden veroordelen, hoewel recente bosbranden daar meer dan 11 keer zo veel bos verwoest hebben dan in Brazilië: “Niemand heeft het over Australië!”

The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This