Milieu & Natuur

Alles o.k. in de Amazone. Volgens Brazilië

13 november 2020

Een paar maanden nadat zeven Europese landen verklaarden dat de ontbossingen in Brazilië een negatief effect hadden op hun investeringen in Brazilië, heeft vice-president generaal Hamilton Mourão hen laten zien dat er in de Amazone niets aan de hand is.

Tijdens een excursie van drie dagen nam Mourão, samen met de ministers van Milieu en Landbouw, de ambassadeurs van een tiental landen eerder deze maand meeaar het Amazonewoud. Die delen die getroffen zijn door de toenemende houtkap en de bosbranden in het gebied, werden echter niet bezocht.

De ambassadeur van de Europese Unie in Brazilië, de Spanjaard Ignacio Ybáñez (foto van zijn Twitter account), prees het initiatief als een bijdrage aan “het versterken van de dialoog” op een voor de Europeanen cruciaal onderwerp. Maar hij voegde er aan toe dat de politieke wil om in dialoog te gaan “zich moet vertalen in daden” om de hoge ontbossingscijfers tegen te gaan.

Behalve Ybáñez en vertegenwoordigers van zes Europese landen waren ook diplomaten uit Canada, Peru, Colombia en Zuid-Afrika van de partij. Nederland was niet vertegenwoordigd. De diplomaten klaagden na afloop niet alleen dat ze geen getroffen gebieden hadden kunnen bezoeken, maar ook dat het hen niet gegund was met het maatschappelijk middenveld af te spreken.

De Britse handelsattaché Liz Davidson was dan ook niet overtuigd van de goede bescherming van het Amazonegebied en vroeg op Twitter aan de Braziliaanse overheid om een samenhangend plan de ontbossingen het hoofd te bieden, “waaronder stappen om de ontbossingen tot nul terug te dringen in 2030”.

Na een jaar onder de regering-Bolsonaro zijn de voorlopige cijfers echter alarmerend: er is dertig procent meer regenwoud verwoest vergeleken met het vorige meetmoment. Deze 9.700 km2 komt overeen met twee keer de oppervlakte van de provincie Gelderland. De verwoesting van het Amazonewoud was een belangrijk argument tegen het ondertekenen van een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse economische gemeenschap Mercosur vorig jaar.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This