Milieu & Natuur

8.426 vierkante kilometer regenwoud gekapt in de Braziliaanse Amazone

11 januari 2021

In het Braziliaanse Amazonegebied werd in het afgelopen jaar 8.426 vierkante kilometer aan regenwoud gekapt, de groene longen van onze planeet. Het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimtelijk onderzoek (INPE) publiceerde afgelopen vrijdag de cijfers voor het jaar 2020. Ten opzichte van 2019 is dit een verlies van acht procent. In 2019 werd het historische record gehaald van 9.178 vierkante kilometer ontbost regenwoud.

De cijfers over 2020 zijn zeer zorgwekkend en leiden tot kritiek op het milieubeleid van Jair Bolsonaro. Hij wil het gebied economisch ontwikkelen en zodoende de productie van rundvlees en sojabonen bevorderen. Brazilië is inmiddels de grootste exporteur van deze producten. Nederland is van alle EU-landen, volgens het CBS, de grootste importeur van sojabonen uit Brazilië en de Verenigde Staten. Sinds Bolsonaro president is, zijn er meer bosbranden en worden er meer vierkante kilometers regenwoud ontbost.

Volgens het netwerk Observatorio del Clima, zij vertegenwoordigen meer dan vijftig milieuorganisaties, werd er voordat Bolsanaro aan de macht kwam (2016-2018) jaarlijks gemiddeld 4.845 vierkante kilometer regenwoud ontbost. In de eerste twee jaren van zijn presidentschap steeg het aantal naar 8.802 vierkante kilometers per jaar, een stijging van 81 procent. Tijdens de droge maanden juli en augustus vinden de meeste verwoestingen plaats. Ook in el Pantanal – het grootste draslandgebied op aarde – ziet men een stijging van verlies aan natuur, voornamelijk veroorzaakt door bosbranden die opzettelijk zijn aangestoken.

Het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld, wordt gezien als een belangrijke buffer in de strijd tegen klimaatverandering. Via Research Gate waarschuwen experts dat de hele wereld klimatologische gevolgen zal gaan ondervinden van het hoge aantal branden die er woekeren en het steeds groter wordende ontboste gebied. Zij benadrukken de noodzaak om te voorkomen dat ecosystemen achteruitgaan en dat er geen weg terug is, met ernstige gevolgen voor de mensheid. Het ontboste gebied in de Braziliaanse Amazone is vijf keer groter dan de oppervlakte van de stad Sao Paulo. Per minuut kapt men de grootte van twee voetbalvelden aan regenwoud in de Amazone.

Bron: Deutsche Welle, Meteored, CBS

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This