Milieu & Natuur

200 mammoetskeletten gevonden nabij Mexico-Stad

7 september 2020

Tijdens archeologische opgravingen in het gebied waar het nieuwe vliegveld van Mexico-Stad zal komen, zijn de skeletten van 200 mammoeten gevonden. In totaal werden 8.000 botten gevonden van mammoeten, kamelen en paarden. Dit is de grootste vondst in de geschiedenis van de archeologie van Mexico.

Archeologen van het Nationale Instituut van Antropologie en Geschiedenis van Mexico (INAH) houden er rekening mee dat er nog veel meer resten van deze prehistorische gigant gevonden zullen worden op het terrein. De locatie van het nieuwe internationale vliegveld Felipe Ángeles is, volgens de archeologen, de plaats waar de meeste mammoeten ooit tot nu toe gevonden zijn. De tweede plek bevindt zich in het zuiden van Dakota, waar 61 mammoetskeletten opgegraven zijn.

De archeologen vermoeden dat de mammoeten begraven lagen in een oud meer waar de dieren waarschijnlijk vast kwamen te zitten in de moerassige bodem. Volgens archeoloog Rubén Manzanilla zijn er lichamen gevonden van 200 mammoeten, 25 kamelen en vijf paarden. Verder wordt de mogelijkheid onderzocht dat de vroege mens op deze dieren jaagde, doordat er op deze plek diverse werktuigen gemaakt van mammoetbotten opgegraven zijn.

Tot nu toe is de algemeen geldende theorie dat de mammoeten als soort uitstierven voor natuurlijke redenen, zo’n 10.000 á 20.000 jaar geleden. Volgens paleontoloog Joaquín Arroyo Cabrales is deze enorme vondst van mammoetskeletten van essentieel belang om te bewijzen of de oliefantenachtigen op massale wijze door natuurlijke processen uitstierven, of dat dit het gevolg geweest is van een samenspel tussen menselijk handelen en klimaatverandering.

Deze spectaculaire vondst wordt voorafgegaan door de ontdekking van veertien mammoetskeletten in het Mexicaanse Tultepec in 2019. Het onderzoek naar deze resten wees uit dat de vroege mens samenwerkte om mammoeten te vangen.

Bron: Telesur

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This