Kunst & Cultuur

Tienduizenden rotstekeningen van 12.500 jaar oud gevonden in Amazone

30 november 2020

Archeologen uit Colombia en het Verenigd Koninkrijk ontdekken tienduizenden rotstekeningen in de Colombiaanse Amazone. De tekeningen zijn ongeveer 12.500 jaar geleden gemaakt. De ontdekking is gedaan in een gebied dat jarenlang onder de controle viel van de guerrillagroep FARC, waardoor archeologisch onderzoek niet mogelijk was.

De bijzondere vondst werd gedaan in het Nationale Park Serranía de la Lindosa. Volgens de onderzoekers behoren deze rotstekeningen tot een groep kunstwerken die afgebeeld zijn op in totaal 13 kilometer aan rotswanden. Archeologen noemen deze bijzondere tekeningen de ‘oude sixtijnse kapel´.

De makers van de tekeningen waren de eerste mensen die het Amazonegebied bereikten. Ze tekenden onder meer dansende mensen en diersoorten die tijdens de laatste ijstijd in het gebied leefden, zoals paarden, vogels, vissen, schildpadden en hagedissen. Onder de getekende dieren bevinden zich uitgestorven diersoorten zoals gigantische luiaards en palaleolamas (een kameelachtige).

José Iriarte, onderzoeker van de Universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk) zegt dat de tekeningen zo goed zijn gemaakt dat de archeologen de afgebeelde dieren moeiteloos konden identificeren. Ze zijn zeer gedetailleerd en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het getekende haar van de dieren te zien, zoals het geval is bij een paard. Volgens Iriarte zijn er stukken oker gevonden, een mineraal dat een gele, rode of oranjeachtige kleur heeft. Hiermee tekende de prehistorische mens deze figuren op de rotswanden. Mogelijk hebben de kunstwerken een heilige betekenis. De archeologen verwachten de komende tijd nieuwe ontdekkingen in het gebied te doen en zijn nog volop bezig met hun onderzoek naar de rotstekeningen.12.500 jaar geleden was de Amazone nog geen tropisch regenwoud maar eerder een savanne. De rotstekeningen bieden ons een kijkje in de soorten dieren die in die tijd het gebied bewoonden. Bekijk de indrukwekkende rotstekeningen hier.

Bronnen: Actualidad, Publico

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This