Kunst & Cultuur

Roze wipwap wint prestigieuze design prijs

20 januari 2021

Wippen aan beide kanten van de muur

Het Design Museum in Londen heeft de winnaars van de jaarlijkse Design Award bekend gemaakt. De hoofdprijs gaat naar de ontwerpers van de roze wipwaps die in juli 2019 korte tijd tussen de spijlen van de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten waren geplaatst. De ontwerpers hoopten dat hun werk mensen zou aanmoedigen om bruggen te bouwen in plaats van muren.

De naam van de vandaag vertrekkende president Donald Trump zal voor altijd verbonden blijven met zijn wens een muur te bouwen langs de grens met Mexico. Tijdens een van zijn laatste reizen als president bezocht hij een deel van de muur bij de Rio Grande Vallei in de staat Texas, waar hij de gelegenheid te baat nam om nog één keer de aandacht te vestigen op de “grote, schitterende muur”.

Maar de winnaars van de Design Award, de Amerikanen Ronald Rael en Viriginia San Fratello, wijzen erop dat grote delen van de muur al gebouwd waren door Trump’s voorgangers Bush en Obama. Volgens de Amerikaanse grensbeveiliging zijn er tijdens Trump’s regeerperiode meer dan 725 kilometer muur gebouwd, maar het grootste deel hiervan bestond uit het vernieuwen van bestaand hekwerk; nog geen 130 kilometer is aangelegd op plaatsen waar nog geen sprake was van een afrastering.

Rael en San Fratello zijn van mening dat muren mensen niet tegenhouden. “Muren weerhouden mensen er niet van om het Capitool binnen te gaan”, zegt Rael. “Muren houden ook geen virussen tegen. We moeten bedenken hoe we met elkaar verbonden kunnen zijn zonder elkaar pijn te doen.”

Het idee voor de wipwaps werd al meer dan tien jaar geleden geboren nadat voormalig president George W. Bush een begin maakte met het bouwen van een muur in 2006. De twee docenten architectuur en design putten ook inspiratie uit politieke cartoons en vertellen dat de kleur roze geïnspireerd is door de herinnering aan de vrouwenmoorden in grensstad Ciudad Juaréz. Toen de wipwaps in juli 2019 geplaatst werden en kinderen aan beide zijden van de grens massaal van de wips gebruik maakten, gingen foto’s en filmpjes de wereld over.

De winnaars werden gekozen uit zeventig genomineerde inzendingen. Er was ook een prijs voor de Chileense feministengroep Colectivo LASTESIS in de categorie digitale design. De groep won met hun protest tegen het gebruik van seksueel geweld tijdens de recente protesten in het land. Kunstenaar Camille Walala zei dat het werk feministen in Mexico, India en Kenia had geïnspireerd tot vergelijkbare kunst.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Los delincuentes

Los delincuentes

Een bankmedewerker in Buenos Aires is zijn saaie bestaan beu en bedenkt een plan om de bank te beroven van exact het salarisbedrag dat hij van zijn werkgever zou krijgen als hij er tot zijn pensioen zou werken. Hij betrekt een collega bij het plan, maar er loopt natuurlijk van alles fout. Als toeschouwer begin je je af te vragen hoe zinvol je eigen werk eigenlijk is…. en of je ook niet zo’n stunt zou moeten uithalen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This