Kunst & Cultuur

Roma grote winnaar bij Platino Awards

13 mei 2019

Roma grote winnaar bij Platino AwardsDe Mexicaanse film Roma is met zes awards de grote winnaar geworden bij de Platino Awards, belangrijke filmprijzen in de Ibero-Amerikaanse cinema en televisie. De awardshow werd gehouden in Mexico, in het Teatro Gran Tlancho aan de Riviera Maya kust. Roma was de grote favoriet gezien de vele internationale prijzen die de Netflix-productie al binnenhaalde, waaronder de oscar voor Beste Internationale Film, Beste Regisseur, en Beste Cinematografie.

Bij de Platino’s was Roma voor negen categoriën genomineerd, waarvan het er zes in de wacht sleepte: Beste Iberoamerikaanse Film, Beste Regisseur, Beste Script, Beste Cinematografie, Beste Geluidsontwerp, en de publieksprijs. De prijzen voor de beste acteur en actrice gingen respectievelijk naar Antonio de la Torre, voor de Spaanse film El Reino, en de Paraguayaanse actrice Ana Brun voor Las Herederas.

Andere genomineerden in de categorie beste film waren CampeonesLa Noche de 12 Años en Pajaros de Verano. De prijs voor beste tv-serie ging naar Arde Madrid, dat daarmee drie Netflix-producties (Narcos MexicoLa Casa de las Flores, en El Marginal II) versloeg.

De Platino’s hopen meer dan alleen een awardshow te zijn, aldus de organisatoren. Het evenement streeft er tevens naar om een ontmoetingsplaats zijn voor professionals in de Spaanstalige filmindustrie en films uit dit taalgebied internationaal promoten.

Bron: Latin American Herald Tribune, Variety

Gerelateerde berichten

De Vloek van Malinche

De Vloek van Malinche

“De 2000 beste nummers, ooit gemaakt” – zo maakt de Top 2000 reclame voor zichzelf. Daarover valt natuurlijk te twisten, want bijvoorbeeld Latijns Amerika is nog steeds een blinde vlek bij Nederlandse muziekliefhebbers. Jammer, omdat velen daardoor het fantastische stemgeluid van bijvoorbeeld de Mexicaanse Amparo Ochoa niet kennen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat anders; toen had ‘iedereen’ de LP ‘April in Managua: the Central American Peace Concert’ op de platenspeler liggen, of gekopieerd op een cassettebandje. Een van de meest indrukwekkende nummers van dat album uit 1984 is ’La Maldición de Malinche’, de Vloek van Malinche, zoals gezongen door Amparo Ochoa en haar landgenoot en gitarist Gabino Palomares – die het nummer in 1978 schreef.

Lees meer
Anangsieh tories

Anangsieh tories

Een beetje Surinamer is opgegroeid met verhalen over Anansi de spin, vernuftig, intelligent en niet voor een gat te vangen. Geboren in West-Afrika, getogen in Suriname is de spin een belangrijk onderdeel van de Surinaamse verhalencultuur.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This