Kunst & Cultuur

Regisseur Roma pleit voor het doorbetalen van huishoudsters

31 mei 2020

Alfonso Cuarón, regisseur van de Oscar-winnende film Roma, heeft zijn steun uitgesproken voor de 2.3 miljoen huishoudelijk werksters in Mexico. Veel van hen zijn door de coronacrisis hun inkomen verloren. Hun werkgevers vragen ze weg te blijven om de gezondheid van hun familie te beschermen, maar betalen ze vervolgens ook niet uit, zo zeggen vakbonden. Cuarón reageert: “Het is onze verantwoordelijkheid als werkgevers om hun lonen te betalen in deze onzekere tijden.” Ook in zijn film Roma zet Cuarón huishoudsters in de spotlights. “Het doel van deze campagne is te zorgen voor degenen die voor ons zorgen en hen het respect te geven dat ze verdienen,” aldus Cuarón.

In Mexico hebben ondertussen minstens 74.000 mensen COVID-19 gehad, waarvan 8000 mensen overleden. Terwijl in veel landen het zorgpersoneel geprezen wordt, worden in Mexico veel mensen met medische beroepen op straat aangevallen. Vooral verplegers worden vaak aangevallen, soms door familieleden van COVID-19 patiënten. Ook lijken sommige aanvallen erop gericht op de zorgmedewerkers te desinfecteren.

BBC

Gerelateerde berichten

De Vloek van Malinche

De Vloek van Malinche

“De 2000 beste nummers, ooit gemaakt” – zo maakt de Top 2000 reclame voor zichzelf. Daarover valt natuurlijk te twisten, want bijvoorbeeld Latijns Amerika is nog steeds een blinde vlek bij Nederlandse muziekliefhebbers. Jammer, omdat velen daardoor het fantastische stemgeluid van bijvoorbeeld de Mexicaanse Amparo Ochoa niet kennen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat anders; toen had ‘iedereen’ de LP ‘April in Managua: the Central American Peace Concert’ op de platenspeler liggen, of gekopieerd op een cassettebandje. Een van de meest indrukwekkende nummers van dat album uit 1984 is ’La Maldición de Malinche’, de Vloek van Malinche, zoals gezongen door Amparo Ochoa en haar landgenoot en gitarist Gabino Palomares – die het nummer in 1978 schreef.

Lees meer
Anangsieh tories

Anangsieh tories

Een beetje Surinamer is opgegroeid met verhalen over Anansi de spin, vernuftig, intelligent en niet voor een gat te vangen. Geboren in West-Afrika, getogen in Suriname is de spin een belangrijk onderdeel van de Surinaamse verhalencultuur.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This