Kunst & Cultuur

Quino, de maker van het komische personage Mafalda, sterft op 88-jarige leeftijd

30 september 2020

Redactie

De Argentijnse cartoonist Joaquín Salvador Lavado, die het personage Mafalda creëerde, is op 88-jarige leeftijd overleden in Mendoza, de stad waar hij werd geboren. Mafalda, de cartoon over de avonturen van een zesjarig meisje met dezelfde naam, is immens populair in de Spaanstalige wereld. Lavado schreef en tekende de strips tussen 1964 en 1973, maar ze worden tot op de dag van vandaag herdrukt.

Mafalda is zo populair dat ze zelfs haar eigen standbeelden heeft in Argentinië en Spanje. De strip, die voor het eerst verscheen in het Argentijnse weekblad Primera Plana in 1964, gaat over het dagelijkse leven van Mafalda, de dochter van een typisch Argentijns stel uit de middenklasse, die ze vaak verbijstert met haar slimme vragen. Mafalda heeft een hekel aan soep en wil wereldvrede. Mafalda’s humor en haar scherpe observaties van de volwassen wereld zorgden voor de populariteit van de strip, die in 26 talen werd vertaald.

Quino tekende negen jaar lang de stripverhalen totdat hij in 1973 besloot te stoppen. Gevraagd naar zijn beslissing, decennia later, zei de cartoonist dat hij herhaling wilde voorkomen. “Het is hetzelfde voor veel kunstenaars – ik heb bijvoorbeeld genoeg van Botero’s mollige mensen”, zei hij, verwijzend naar de Colombiaanse schilder wiens schilderijen gezette dieren en karakters bevatten. Hij zei ook dat het veranderende politieke landschap in Latijns Amerika zijn beslissing beïnvloedde om te stoppen met het tekenen van Mafalda.

“Na de staatsgreep in Chili werd de situatie in Latijns Amerika zeer bloederig”, zei hij over de verdrijving van Salvador Allende in 1973 door generaal Augusto Pinochet in het buurland. “Als ik Mafalda was blijven tekenen, hadden ze me één of vier keer neergeschoten”, zei hij, verwijzend naar de aanvallen op kunstenaars en intellectuelen die zich verzetten tegen rechtse militaire regimes in Latijns Amerika.

Quino vertrok in maart 1976 vanuit Argentinië naar Italië, dagen nadat een militaire junta de macht had gegrepen in zijn geboorteland. Duizenden politieke tegenstanders werden opgepakt en gedood onder militair bewind. Nadat de democratie in 1983 terugkeerde naar Argentinië, verdeelde Quino zijn tijd tussen Buenos Aires, Madrid en Milaan. Hij bleef werken als cartoonist tot aan zijn pensionering in 2006.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Op 12 april 1593 kwam de jezuïet Luis de Valdivia samen met enkele ordegenoten aan in Santiago de Chile. Hij was afkomstig uit het Spaanse Granada en was uitgezonden vanuit Lima om het geloof te prediken onder de inheemse bevolking in het zuiden van het Spaanse onderkoninkrijk Peru, dat zich uitstrekte van Nicaragua tot de zuidpunt van Zuid-Amerika. De groep jezuïeten verbleef een maand in het dominicanenklooster Santo Domingo. Daarna werd er een huis voor hen gekocht voor 3600 goudstukken, opgehaald onder de gegoede burgerij van Santiago.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This