Kunst & Cultuur

Mexico geeft oude bronzen sculpturen terug aan Nigeria

27 februari 2020

Redactie

Mexico heeft een oude bronzen sculptuur teruggegeven aan Nigeria nadat een poging om het beeld het land binnen te smokkelen was gedwarsboomd. Douanebeambten hebben het in beslag genomen op de belangrijkste luchthaven in Mexico-Stad.

Het artefact komt uit de zuidwestelijke Ife-stad van Nigeria, beroemd om werken die koningen en goden uitbeelden van het eens zo krachtige Yoruba-koninkrijk. Het beeld is van een man die in kleermakerszit zit, een hoofddoek draagt en een object vasthoudt.

“Een prachtig bronzen stuk, en omdat het Nigeriaans erfgoed is, zou het naar zijn huis moeten terugkeren”, zei Diego Prieto, het hoofd van het Mexicaanse Nationale Instituut van Antropologie en Geschiedenis. Het instituut heeft geverifieerd dat het beeld van Yoruba-oorsprong was en het is overhandigd aan de ambassadeur van Nigeria in Mexico, Aminu Iyaw.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico zei dat het artefact illegaal was geëxporteerd. “We verzetten ons tegen de illegale commercialisering van archeologische stukken, een belangrijke oorzaak van de verarming van het cultureel erfgoed van de landen van herkomst, omdat het de integriteit van culturen en dus van de mensheid ondermijnt”, zei Julián Ventura Valero, de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

Autoriteiten gaven geen details over wie er achter de poging zat het beeld naar Mexico te smokkelen, of over de exacte oorsprong.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This