Kunst & Cultuur

Mexicaanse commissie wil schoonheidswedstrijden verbieden

5 juli 2020

De commissie voor Gender Gelijkheid van het Mexicaanse parlement heeft zich in een virtuele bijeenkomst uitgesproken tegen schoonheidswedstrijden en andere culturele verschijnselen waarin vrouwelijke stereotypes worden uitgedragen. De commissie was fel over schoonheidswedstrijden, die ze als een “instrument” zien dat het vrouwelijk lichaam als object tentoonstelt. Ook ander symbolisch geweld tegen vrouwen werd genoemd. Het gaat hier om vormen van geweld die “bijna gewoon zijn geworden en machtsrelaties verbergen,” aldus de commissie. Dit geweld is moeilijk uit te bannen omdat het zo moeilijk te herkennen en benoemen is.

Leden van de commissie geven aan dat dergelijk geweld te zien is in culturele representaties, de taal, kunst, theater, film, televisie en humor, vaak “zo subtiel dat het acceptabel gevonden wordt.” Om deze reden willen ze elke soort wedstrijd gericht op stereotypes van schoonheid of het uiterlijk van vrouwen, meisjes of tieners aan banden leggen. De commissie vindt dat publiek geld niet voor dergelijke doeleinden gebruikt mag worden en wil daarom elke vorm van economische of institutionele overheidssteun voor schoonheidswedstrijden verbieden.

Schoonheidswedstrijden zijn sinds tientallen jaren erg populair in Mexico, maar worden ook fel bekritiseerd in het land omdat ze stereotypes van vrouwelijk schoon in stand zouden houden.

Latin American Herald Tribune

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This