Kunst & Cultuur

Mercedes Barcha, weduwe en steunpilaar van Gabriel García Márquez, overleden

17 augustus 2020

Mercedes Barcha was de grote liefde van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. 56 jaar waren ze getrouwd, tot zijn dood in 2014. Zij was niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn steunpilaar en inspiratiebron. García Márquez zou zijn eerste roman nooit hebben kunnen publiceren zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw.

Mercedes Barcha werd geboren op 6 november 1932 in Magangué, een dorpje aan de oevers van de rivier Magdalena in Colombia. In 1941 ontmoette ze García Márquez, in Sucre, waar hun families vakantie vierden. Zij was 9, hij 13 jaar oud. In 1958 trouwden ze. Ze kregen twee zonen.

Barcha speelde een sleutelrol in de periode dat García Márquez zijn roman Honderd jaar eenzaamheid schreef. Ze woonden in Mexico-Stad en in de 18 maanden dat hij aan het boek werkte, nam Barcha alle huishoudelijke taken op zich en zorgde voor het oplossen van alle economische problemen van het gezin. In september 1966 was het boek af en García Márquez en Barcha snelden naar het dichtstbijzijnde postkantoor om het volumineuze manuscript van bijna 500 pagina´s te verzenden naar de uitgeverij Editorial Sudamericana in Buenos Aires. Toen het manuscript in het kantoor gewogen werd kwam het stel erachter dat ze alleen voldoende geld hadden om de helft te versturen. Ze hertelden hun muntjes en biljetten. Ze wogen het manuscript nogmaals. En alleen de helft werd naar Argentinië verstuurd.

Eenmaal thuis verkochten ze al hun elektrische huishoudelijke apparaten, zoals de droger, mixer en verwarming, vervolgens keerden ze terug naar het postkantoor en verzonden de rest van het manuscript. García Márquez zou dit moment later in hun leven beschrijven in een anekdote, door de woorden van Barcha te herhalen: “Het enige wat nu nog ontbreekt, is dat de roman slecht is.” Gelukkig werd de roman onmiddellijk een succes en in 1967 gepubliceerd.

De Colombiaanse schrijver erkende in diverse interviews dat zijn vrouw niet alleen essentieel is geweest voor het schrijven van Honderd jaar eenzaamheid, maar ook voor het tot stand komen van zijn algehele oeuvre.

Mercedes Barcha overleed in Mexico Stad op 87-jarige leeftijd.

Bron: BBC News Mundo

Gerelateerde berichten

De Vloek van Malinche

De Vloek van Malinche

“De 2000 beste nummers, ooit gemaakt” – zo maakt de Top 2000 reclame voor zichzelf. Daarover valt natuurlijk te twisten, want bijvoorbeeld Latijns Amerika is nog steeds een blinde vlek bij Nederlandse muziekliefhebbers. Jammer, omdat velen daardoor het fantastische stemgeluid van bijvoorbeeld de Mexicaanse Amparo Ochoa niet kennen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat anders; toen had ‘iedereen’ de LP ‘April in Managua: the Central American Peace Concert’ op de platenspeler liggen, of gekopieerd op een cassettebandje. Een van de meest indrukwekkende nummers van dat album uit 1984 is ’La Maldición de Malinche’, de Vloek van Malinche, zoals gezongen door Amparo Ochoa en haar landgenoot en gitarist Gabino Palomares – die het nummer in 1978 schreef.

Lees meer
Anangsieh tories

Anangsieh tories

Een beetje Surinamer is opgegroeid met verhalen over Anansi de spin, vernuftig, intelligent en niet voor een gat te vangen. Geboren in West-Afrika, getogen in Suriname is de spin een belangrijk onderdeel van de Surinaamse verhalencultuur.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This