Kunst & Cultuur

Helpt Colombiaanse graffiti Parijs vooruit?

22 mei 2019

Helpt Colombiaanse graffiti Parijs vooruit?Dertig jaar geleden was de Colombiaanse stad Medellín een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Drugshandel en gangs maakten er de dienst uit. Hoe anders is dat nu! De stad trekt vandaag de dag veel toeristen uit binnen- en buitenland. Een van de mensen die hieraan heeft bijgedragen is stadsplanoloog Daniel Carvalho.

Geboren en getogen in Medellín vertelde Carvalho aan The Observer hoe zij ontdekte dat cultuur het leven van (jonge) mensen kan beïnvloeden. En dan niet door hen cultuur in de vorm van dans of theater aan te bieden, maar om hen zelf cultuur te laten maken. In Medellín gebeurde dit onder andere door muzieklessen en het openen van hiphop “scholen”. In Comuna 13, een van de meest gevaarlijke wijken van de stad, werden jongeren uitgenodigd om roltrappen met graffiti te beschilderen.

De roltrappen verbinden de hoger gelegen wijken met het centrum van de stad. “In het begin dachten we dat de jongeren beter een spuitbus of kwast in hun hand konden houden dan een pistool. Maar we ontdekten al snel dat ze heel veel talent hadden”, vertelt Carvalho, die nu gemeenteraadslid is. “Nu maken ze muziek in plaats van dat ze rondhangen en drugs of drank gebruiken”.

De positieve ervaringen die Medellín heeft met het verbinden van cultuur en jongeren wil de stad graag delen met andere steden. Vorige week sprak Carvalho met Parijse collega’s. De bijeenkomst werd georganiseerd door Ruth Mackenzie, artistiek directeur van het Châtelet theater. Dit theater onderging de afgelopen twee jaar een grote renovatie en zal binnenkort heropenen met een bewerking van Albert Camus’ Les Justes. De Franse rapper Abd al Malik heeft de bewerking samen met jongeren uit enkele van de armste wijken van Parijs geschreven en op rap muziek gezet. Andere jongeren uit de volksbuurten studeren op circusacts voor een volgende show van het Châtelet theater.

“Parijs is geen Medellín”, zeggen Carvalho en Mackenzie, “maar we weten uit ervaring dat de kunsten mensen kunnen helpen, in de gevangenis, in buurthuizen, in wijken die veel last hebben van vandalisme en misdaad, bij het tegengaan van radicalisering”. Carvalho maakte veel indruk op de stadsbestuurders in Parijs. Vooral toen hij vertelde hoe het aantal moorden spectaculair daalde naar minder dan 500 in 2015 (hoewel vorig jaar het aantal weer steeg, met name in de wijk Comuna 13). “Onze artiesten zijn geen politieagenten, en we gaan geen wonderen verrichten, maar de waarden die we overbrengen via de kunst, zoals respect, betrokkenheid en het luisteren naar elkaar, zijn van belang in hun verdere leven…. én het is leuk!”

Bron: The Guardian, The Observer

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Los delincuentes

Los delincuentes

Een bankmedewerker in Buenos Aires is zijn saaie bestaan beu en bedenkt een plan om de bank te beroven van exact het salarisbedrag dat hij van zijn werkgever zou krijgen als hij er tot zijn pensioen zou werken. Hij betrekt een collega bij het plan, maar er loopt natuurlijk van alles fout. Als toeschouwer begin je je af te vragen hoe zinvol je eigen werk eigenlijk is…. en of je ook niet zo’n stunt zou moeten uithalen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This