Kunst & Cultuur

Doo-wop uit Jamaica

14 oktober 2020

Vocal harmony singing met een Caribisch tintje

In 1961 stapte de dertienjarige James Chambers het Beverley’s restaurant in Kingston, Jamaica, binnen en vertelde de eigenaren dat hij een liedje voor hen geschreven had. Zijn initiatief had grote gevolgen, want drie maanden later verscheen Dearest Beverley op de B-kant van een single. Onder de naam Jimmy Cliff zou de inmiddels veertienjarige James uitgroeien tot een van de grootste reggae artiesten.

Op de A-kant van het grammofoonplaatje stond Hurricane Hattie, dat de eerste hit werd van het net opgerichte platenlabel Beverley’s Records. Leslie Kong, een van de eigenaren van het restaurant voor wie Jimmy Cliff zijn klagelijke ballade zong, zou hierna nog de nodige hits produceren, van zangers als Desmond Dekker en de Maytals.

Dearest Beverley was een van de hoogtepunten op de vorig jaar uitgebrachte verzameling van doo-wop muziek: If I had a pair of Wings. En nu is er een opvolger: If I had a pair of Wings, deel II. Onder andere een jonge Joe Higgs, die later de mentor werd van een hele generatie reggae zangers, waaronder Bob Marley.

“Veel van wat nu Jamaicaanse doo-wop genoemd wordt is in feite een directe copy van een Amerikaanse stijl van vocal harmony singing meerstemmige zang, maar dat wil niet zeggen dat de nummers niet lief en gevoelig klinken”, zegt reggae kenner Gladdy Wax in The Guardian. Veel Jamaicaanse zangers ontwikkelden vanaf het begin hun eigen kenmerkende stijl.

De oorsprong van doo-wop ligt in de jaren veertig in de zwarte getto’s van de grote Amerikaanse steden. En net als hun Amerikaanse rolmodellen begonnen veel Jamaicaanse artiesten met het op straat oefenen van hun harmonieën totdat ze goed genoeg waren om deel te nemen aan een talentenjacht. Tegelijkertijd kwam er een nieuwe generatie van muziekproducenten op die in hun eigen studio’s net als de zangers en muzikanten de Jamaicaanse muziekstijl hielpen ontwikkelen. “Voor zo’n klein eiland heeft Jamaica veel fantastische zangers voortgebracht”, zegt Gladdy Wax. Hij denkt dat dit komt omdat ze beginnen met zingen gewoon voor zichzelf en om het plezier dat samen zingen geeft.

En voor wie zich nog afvraagt wat Doo-wop eigenlijk betekent: het is een nonsens woord dat voor het eerst in 1961 gebruikt werd om deze specifieke stijl van muziek te benoemen. Doo-wop doo-wop was een van de vele nonsens zinnetjes die de achtergrondkoortjes bezigden. Zoals shoo wap dee wap wap, of dun dun dun dun.

Bronnen: The Guardian, Wikipedia

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Los delincuentes

Los delincuentes

Een bankmedewerker in Buenos Aires is zijn saaie bestaan beu en bedenkt een plan om de bank te beroven van exact het salarisbedrag dat hij van zijn werkgever zou krijgen als hij er tot zijn pensioen zou werken. Hij betrekt een collega bij het plan, maar er loopt natuurlijk van alles fout. Als toeschouwer begin je je af te vragen hoe zinvol je eigen werk eigenlijk is…. en of je ook niet zo’n stunt zou moeten uithalen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This