Kunst & Cultuur

Doo-wop uit Jamaica

14 oktober 2020

Vocal harmony singing met een Caribisch tintje

In 1961 stapte de dertienjarige James Chambers het Beverley’s restaurant in Kingston, Jamaica, binnen en vertelde de eigenaren dat hij een liedje voor hen geschreven had. Zijn initiatief had grote gevolgen, want drie maanden later verscheen Dearest Beverley op de B-kant van een single. Onder de naam Jimmy Cliff zou de inmiddels veertienjarige James uitgroeien tot een van de grootste reggae artiesten.

Op de A-kant van het grammofoonplaatje stond Hurricane Hattie, dat de eerste hit werd van het net opgerichte platenlabel Beverley’s Records. Leslie Kong, een van de eigenaren van het restaurant voor wie Jimmy Cliff zijn klagelijke ballade zong, zou hierna nog de nodige hits produceren, van zangers als Desmond Dekker en de Maytals.

Dearest Beverley was een van de hoogtepunten op de vorig jaar uitgebrachte verzameling van doo-wop muziek: If I had a pair of Wings. En nu is er een opvolger: If I had a pair of Wings, deel II. Onder andere een jonge Joe Higgs, die later de mentor werd van een hele generatie reggae zangers, waaronder Bob Marley.

“Veel van wat nu Jamaicaanse doo-wop genoemd wordt is in feite een directe copy van een Amerikaanse stijl van vocal harmony singing meerstemmige zang, maar dat wil niet zeggen dat de nummers niet lief en gevoelig klinken”, zegt reggae kenner Gladdy Wax in The Guardian. Veel Jamaicaanse zangers ontwikkelden vanaf het begin hun eigen kenmerkende stijl.

De oorsprong van doo-wop ligt in de jaren veertig in de zwarte getto’s van de grote Amerikaanse steden. En net als hun Amerikaanse rolmodellen begonnen veel Jamaicaanse artiesten met het op straat oefenen van hun harmonieën totdat ze goed genoeg waren om deel te nemen aan een talentenjacht. Tegelijkertijd kwam er een nieuwe generatie van muziekproducenten op die in hun eigen studio’s net als de zangers en muzikanten de Jamaicaanse muziekstijl hielpen ontwikkelen. “Voor zo’n klein eiland heeft Jamaica veel fantastische zangers voortgebracht”, zegt Gladdy Wax. Hij denkt dat dit komt omdat ze beginnen met zingen gewoon voor zichzelf en om het plezier dat samen zingen geeft.

En voor wie zich nog afvraagt wat Doo-wop eigenlijk betekent: het is een nonsens woord dat voor het eerst in 1961 gebruikt werd om deze specifieke stijl van muziek te benoemen. Doo-wop doo-wop was een van de vele nonsens zinnetjes die de achtergrondkoortjes bezigden. Zoals shoo wap dee wap wap, of dun dun dun dun.

Bronnen: The Guardian, Wikipedia

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This