Kunst & Cultuur

Chileense schrijver Luis Sepúlveda sterft op 70-jarige leeftijd

21 april 2020

Redactie

De bestverkopende Chileense schrijver Luis Sepúlveda is op 70-jarige leeftijd overleden aan Covid-19 in Spanje. Hij bracht zes weken door in het ziekenhuis in Oviedo nadat hij symptomen had ontwikkeld na een reis naar een literair festival in Portugal.

Sepúlveda werd internationaal bekend na de publicatie van zijn roman De oude man die graag liefdesverhalen las in 1988. De roman werd in vijftig talen vertaald. Hij werd in 1949 geboren in Ovalle, ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Al snel sloot hij zich aan bij de jonge communisten en stapte daarna over naar de socialistische partij.

In 1973 werd Sepúlveda gevangen gezet wegens verraad en bracht tweeënhalf jaar gevangenisstraf door, een periode waarover hij later schreef in Madness of Pinochet en andere artikelen. Hij werd bevrijd als gevolg van druk door Amnesty International en woonde een jaar ondergedoken in Chili, voordat hij opnieuw werd gearresteerd en in 1977 in ballingschap werd gestuurd. Hij was een van de vele linkse schrijvers, activisten en intellectuelen die het doelwit waren van de rechtse generaal die in 1973 de socialistische president Salvador Allende ten val bracht.

Zijn bekroonde De oude man die graag liefdesverhalen las is gebaseerd op de tijd die hij heeft doorgebracht met het inheemse Shuar-volk in de Ecuadoriaanse Amazone. Het gaat over de aantasting door ontwikkelaars, jagers en goudzoekers in het regenwoud. De roman werd omgezet in een film met dezelfde naam met in de hoofdrol Richard Dreyfuss.

Sepúlveda regisseerde ook films en schreef scenario’s en kinderboeken. Veel van zijn lezers vertellen op sociale media hoe hij hen inspireerde met werken als The Story of A Seagull en The Cat Who Taught Her To Fly.

BBC World News, knack.be

Gerelateerde berichten

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Op 12 april 1593 kwam de jezuïet Luis de Valdivia samen met enkele ordegenoten aan in Santiago de Chile. Hij was afkomstig uit het Spaanse Granada en was uitgezonden vanuit Lima om het geloof te prediken onder de inheemse bevolking in het zuiden van het Spaanse onderkoninkrijk Peru, dat zich uitstrekte van Nicaragua tot de zuidpunt van Zuid-Amerika. De groep jezuïeten verbleef een maand in het dominicanenklooster Santo Domingo. Daarna werd er een huis voor hen gekocht voor 3600 goudstukken, opgehaald onder de gegoede burgerij van Santiago.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This