Kunst & Cultuur

Cannes: Onderscheiding voor Guatemalteekse film

23 mei 2019

Cannes: Onderscheiding voor Guatemalteekse filmDe Guatemalteekse film Nuestras Madres heeft een onderscheiding gewonnen tijdens het programma van de kritiekweek op het filmfestival in Cannes.

Nuestras Madres (Onze Moeders) is de eerste Guatemalteekse film ooit vertoond op het prestigieuze Cannes filmfestival in Frankrijk. De film won eerder de SACD prijs op de 58eeditie van semaine critique, een sectie die parallel loopt aan die van het filmfestival.

De film, die is geregisseerd door Cesar Diaz, focust op de massamoord van de inheemse Mayabevolking en vertelt het verhaal van een jonge onderzoeker die probeert de identiteit van de doden in de massagraven te identificeren tijdens de burgeroorlog. Deze oorlog vond plaats van 1960 tot 1966, waarin 200.000 mensen zijn gedood of verdwenen.

“Degene die overblijft heeft altijd het gevoel dat de vermisten op een dag weer zullen verschijnen, en die situatie is verschrikkelijk omdat je altijd die hoop zal hebben”, zei de regisseur. Diaz’ vader was een van de vermiste mensen en zijn ervaring functioneerde als vertrekpunt voor zijn film.

Volgens Diaz keert Guatemala de doden de rug toe zonder de families enige vorm van gerechtigheid te bieden. Hij meent dat veel is gezegd over de Argentijnse en Chileense dictaturen maar dat mensen niet bekend zijn met de Guatemalteekse dictatuur. De film is ontstaan uit de behoefte om over de geschiedenis van het land te discussiëren.

Na een door de VS gesteunde coup werd in 1954 een militair regime geïnstalleerd in Guatemala. Een opstand hiertegen leidde tot een burgeroorlog tussen de regering en linkse groeperingen in 1960. De rebellen werden vooral gesteund door de landelijke bevolking die bestond uit inheemse Maya’s en ladino campesinos, een mestizo bevolkingsgroep van gemengde Spaanse en inheemse komaf. De Guatemalteekse regering van die tijd is veroordeeld voor genocide tegen de Mayabevolking en de schending van mensenrechten.

De film toont echte familieleden van de doden en vermisten. Vrouwen houden de erfenis levend en delen deze met de volgende generatie. “Zij zijn degenen die het land behouden. De dag dat deze vrouwen het begeven, gaat het land naar de knoppen. Zij zijn degenen die het geheugen bewaren, de wijsheid en de meest gezonde sociale banden”, zei Diaz. De regisseur is “zeer enthousiast” om in Cannes te zijn met een film als deze, voor hem is cinema een “politieke daad, niet slechts een artistiek gebaar.”

Bron: Telesur

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This