Economie & Ondernemen

Uitkeringen in de strijd tegen corona

3 april 2020

Ook in El Salvador maakt het coronavirus slachtoffers. Niet alleen telt het land 46 patiënten (3 april), waarvan er twee overleden zijn, maar de beperkende maatregelen die de overheid ingesteld heeft maken ook op economisch gebied slachtoffers.

Daarom heeft de regering van president Nayib Bukele Ortez driehonderd Amerikaanse dollar (de munteenheid van het land) per persoon beschikbaar gesteld voor hen die door teruglopende inkomsten in de problemen gekomen zijn. Mensen zonder bankrekening stonden vanaf maandag in de rij om het geld contant in ontvangst te kunnen nemen.

Inmiddels hebben 478.997 personen deze uitkering opgehaald, waardoor de totale kosten van deze operatie tot op heden op 143,7 miljoen dollar uitkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er zaterdag 4 april al zo’n 800.000 mensen hun geld opgehaald zullen hebben. Het ministerie sprak haar erkentelijkheid uit over de medewerking van de bankensector om het geld bij de mensen te krijgen.

In totaal heeft de overheid vierhonderdvijftig miljoen dollar beschikbaar ter ondersteuning van anderhalf miljoen gezinnen die zich sinds 21 maart gedwongen in thuisquarantaine bevinden. Het land doet er alles aan om de mensen thuis te houden om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Rolando Castro, minister van Werkgelegenheid, verklaarde dat de banken in sommige gevallen de uitstaande schulden van mensen verrekenden met de uitkering. Dat is niet de bedoeling, aldus Castro, en het ministerie zal hierover in contact treden met de financiële sector.

President Bukele kondigde zelfs sancties aan tegen die banken die zich hieraan schuldig gemaakt hebben. In een presidentiële boodschap verspreid via sociale media kondigde hij aan dat banken die geld achterhouden hebben, “de mensen thuis zullen moeten opzoeken om hen het gestolen geld alsnog te overhandigen en dat ze zich in het openbaar dienen te verontschuldigen op straffen van sluiting”.

La Prensa Gráfica

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This