Economie & Ondernemen

Uitkeringen in de strijd tegen corona

3 april 2020

Ook in El Salvador maakt het coronavirus slachtoffers. Niet alleen telt het land 46 patiënten (3 april), waarvan er twee overleden zijn, maar de beperkende maatregelen die de overheid ingesteld heeft maken ook op economisch gebied slachtoffers.

Daarom heeft de regering van president Nayib Bukele Ortez driehonderd Amerikaanse dollar (de munteenheid van het land) per persoon beschikbaar gesteld voor hen die door teruglopende inkomsten in de problemen gekomen zijn. Mensen zonder bankrekening stonden vanaf maandag in de rij om het geld contant in ontvangst te kunnen nemen.

Inmiddels hebben 478.997 personen deze uitkering opgehaald, waardoor de totale kosten van deze operatie tot op heden op 143,7 miljoen dollar uitkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er zaterdag 4 april al zo’n 800.000 mensen hun geld opgehaald zullen hebben. Het ministerie sprak haar erkentelijkheid uit over de medewerking van de bankensector om het geld bij de mensen te krijgen.

In totaal heeft de overheid vierhonderdvijftig miljoen dollar beschikbaar ter ondersteuning van anderhalf miljoen gezinnen die zich sinds 21 maart gedwongen in thuisquarantaine bevinden. Het land doet er alles aan om de mensen thuis te houden om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Rolando Castro, minister van Werkgelegenheid, verklaarde dat de banken in sommige gevallen de uitstaande schulden van mensen verrekenden met de uitkering. Dat is niet de bedoeling, aldus Castro, en het ministerie zal hierover in contact treden met de financiële sector.

President Bukele kondigde zelfs sancties aan tegen die banken die zich hieraan schuldig gemaakt hebben. In een presidentiële boodschap verspreid via sociale media kondigde hij aan dat banken die geld achterhouden hebben, “de mensen thuis zullen moeten opzoeken om hen het gestolen geld alsnog te overhandigen en dat ze zich in het openbaar dienen te verontschuldigen op straffen van sluiting”.

La Prensa Gráfica

Gerelateerde berichten

Van koffieplantages naar koffiemokken

Van koffieplantages naar koffiemokken

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het kleine El Salvador de vierde koffieproducent ter wereld. Die tijden zijn voorbij, vooral door schade veroorzaakt door de burgeroorlog tussen 1979 en 1992, en door concurrentie van andere, goedkopere koffielanden. Toch staat het land nog steeds op de 19e plek van koffieproducerende landen met ongeveer 1 procent van ’s werelds koffieproductie. De koffieproductie heeft bovendien de basis gelegd van de relatief sterke en diverse Salvadoraanse economie.

Lees meer
Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

De houding van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de coronacrisis doet het imago van zijn land in het buitenland geen goed. Buitenlandse investeerders stoppen massaal hun investeringen in Brazilië. In april 2019 stond het bedrag van directe buitenlandse investeringen op 5.1 miljard, terwijl in april van dit jaar nog maar 234 miljoen geïnvesteerd werd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This