Economie & Ondernemen

Textielindustrie in El Salvador schat verliezen op $300 miljoen

30 april 2020

Redactie

De vakbond van de kledingsector is van mening dat het verlies van banen in drie maanden oploopt tot 25.000 banen. De sector hoopt op protocollen om weer op te kunnen starten. Op basis van de gemiddelde maandelijkse cijfers voor de exportsector van vorig jaar, schat de textiel- en kledingindustrie dat in de eerste 45 dagen van thuisquarantaine, toen er niet  normaal gewerkt kon worden, de buitenlandse verkoop met $ 300 miljoen is gedaald wegens  geannuleerde of onvolledige bestellingen.

Volgens Patricia Figueroa, uitvoerend directeur van de Kamer van de Textielindustrie (CAMTEX), komt dit overeen met een daling van 30 procent in de verzending van goederen.
“De levering van contracten is opgeschort en klanten hopen dat we ze een startdatum voor de operaties kunnen geven; als we ze die niet kunnen geven, zouden ze op zoek gaan naar andere landen om bestellingen te leveren”, aldus Figueroa.

Deze bedrijfsonderbreking brengt tal van bronnen van werkgelegenheid in gevaar. Als deze situatie aanhoudt zullen naar schatting binnen drie maanden 25.000 banen verloren gaan. “We moeten ons als land en als industrie voorbereiden op een plan om de economie geleidelijk te heropenen. Want zodra in de wereld de economische beperkingen worden opgeheven en bedrijven weer beginnen te opereren en El Salvador niet klaar is om te reageren op deze vraag, dan zullen onze regionale concurrenten een groter aandeel in de Noord-Amerikaanse markt krijgen”, aldus Figueroa.

Afgelopen maart daalde de Salvadoraanse export met 76,2 miljoen dollar, 14,8 procent minder in vergelijking met dezelfde maand van 2019, volgens gegevens van de Central Reserve Bank (BCR). De niet-traditionele uitvoer (waaronder textiel en kledingproducten) daalde tussen januari en maart 2020 met 16,7 miljoen dollar.

Figueroa is van mening dat de covid-19-pandemie een grote verandering in de gewoonten van de consument zal veroorzaken en dat de industrie dienovereenkomstig moet evolueren. Om deze reden neemt het belang van innovatie, het ontwerpen van nieuwe strategieën, het adopteren van nieuwe technologieën en het herontwerpen van aanvoerketens toe. In het geval van de Salvadoraanse industrie stappen sommige spelers in de sector over op de vervaardiging van medische middelen om de pandemie in het land te bestrijden.

“Met deze conversie ondersteunen we het land en ook onze belangrijkste handelspartner, namelijk de Verenigde Staten, en dragen we bij aan de heropleving van de sector en het in stand houden van werkgelegenheidsbronnen”, zegt Figueroa. Ze verduidelijkt echter dat dit niet voldoende zal zijn om de industrie in hetzelfde tempo te houden als vóór de pandemie.

Ze verzekert dat ze tot op heden hebben samengewerkt met het ministerie van Arbeid bij het opstellen en valideren van de protocollen die voldoen aan de normen voor desinfectie en sociale afstand, waarmee de omgezette bedrijven werken. Daarom herhaalde ze de oproep om samen met de regering een datum vast te stellen om de activiteiten te herstarten, zodat de particuliere sector zich kan voorbereiden wanneer de tijd daar is. “De manier om het verlies te voorkomen, is door samen met de overheid te werken, zodat we geleidelijke reactiveringsprotocollen kunnen opstellen”.

El Economista

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This